.
2011    04    26

Lietuvių menininkai ir kritikai kūrybinėse dirbtuvėse-simpoziume „Spheres of Power. Tension & Exchange“ Berlyne

artnews.lt

 

Balandžio 26 – 28 dienomis Kioskprojects* pristato kūrybines dirbtuves –simpoziumą „Spheres of Power. Tension & Exchange“, vyksiančias Berlyne, GlogauAIR menininkų rezidencijoje. Šios kūrybinės dirbtuvės yra tyrimų projekto dalis, kuriame dalyvauja menininkai bei kritikai iš Lietuvos, Vokietijos bei Skandinavijos.

2010 m. Berlyno bienalėje buvo pristatytas Renzo Martens filmas „Enjoy Poverty“, kuris po daugelio epizodų apie tarptautinių korporacijų ir labdaros organizacijų išnaudojamus Kongo gyventojus baigiasi gan absurdišku menininko gestu. Tas gestas – tai Vakarų meno pasauliui būdingas sprendimas – menininkas bendruomenei padovanoja neono užrašą „Enjoy Poverty“ (angl. mėgaukis skurdu). Martenso filme, dėl jame glūdinčių prieštaravimų, išryškėja sudėtinga meno sferos sandūra su kitomis gyvenimo ir ekonomikos sferomis. Naudojant filmo keliamus klausimus kaip pradinį atspirties tašką, dirbtuvių dalyviai kviečiami diskutuoti apie galimas išeitis iš tokių, rodos, beprasmių meninių gestų.

Tris dienas bus diskutuojama apie skirtingus gerovės ir skurdo įvaizdžių konstravimo ir manipuliavimo mechanizmus šiuolaikiniame mene bei žiniasklaidoje. Diskusijų ašis – pačių dalyvių meninės trajektorijos, kvestionuojančios galios struktūras socialinėje, ekonominėje ir kitose plotmėse. Kūrybinėse dirbtuvėse taip pat bus svarstoma, kaip įmanoma save, kaip menininką, pozicionuoti jau egzistuojančiose galios konfigūracijose, ir kokie tolimesni veiksmai bei meniniai gestai yra galimi.

Dalyviai: Emanuel Almborg, Alex Auriema, Miglė Bareikytė, Javier Fresneda, John Huntington, Ignas Krunglevičius, Nine Yamamoto-Masson, Mantas Lesauskas, Robertas Narkus, Eglė Obcarskaitė, Lorenzo Sandoval, projekto kuratorės Justė Kostikovaitė ir Viktorija Šiaulytė.

Menininkų prisistatymai ir diskusijos, vyksiančios uždaro seminaro metu, bus skelbiami internetiniame projekto puslapyje: http://www.kioskprojects.org/spheresofpower

*KIOSKPROJECTS – nuo 2010 metų veikianti kuratorinė iniciatyva, kurios viena iš pagrindinių veiklų – Baltijos bei Šiaurės šalių menininkų rezidencija Berlyne ir Vilniuje; parodų, pokalbių bei seminarų organizavimas.

Iliustracijoje: Alex Auriema, Economy of Dissonance, 2010. Video.