.
2012    11    12

Lenkijos komiksų paroda Kaune

artnews.lt

Lapkričio 12 d., pirmadienį, 18 val. Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakultete (Muitinės g. 4, Kaunas) atidaroma Lenkijos komiksų paroda „Dvigubas portretas“, kurią pristato „Kitokia Grafika“.

Pirmadienį atidaroma paroda „Dvigubas portretas“ atveria duris į įdomią, spalvotą ir gyvą Lenkijos moteriškų komiksų sceną. Po pabaltijo šalis keliaujanti paroda lydi pirmą kartą Lenkijoje išleistą moteriškų komiksų antologiją „Polish Female Comics. Double Portrait“. Knyga, kuri pasirodė spalio mėnesį, yra vienas naujausių organizacijos CENTRALA projektų. Parodoje, kaip ir leidinyje, pristatoma 20 jaunų komiksų piešėjų darbų. Lenkijos moterų autobiografiniai komiksai pasakoja apie vaikystės, paauglystės ir kasdieninio gyvenimo vargus ir džiaugsmus, baimes, aistras bei svajones. Menininkės eksperimentuoja, naudoja įvairias išraiškos formas (kaip kad perpieštos nuotraukos ar dokumentai). Todėl darbai reprezentuoja šiek tiek narcizižką grafomanijos formą – greičiausiai, tai neišvengiama, kai menininkams yra leidžiama šnekėti apie save. Paroda suteikia galimybę ne tik susipažinti su įdomiomis menininkėmis, apžvelgti komiksų žanro įvairovę bei tendencijas, bet ir žvilgtelėti į Lenkijos gyvenimą.

Lankytojai, kuriuos suintriguos moteriški komiksai, parodos atidarymo metu galės įsigyti komiksų antologiją bei pabendrauti su viešniomis iš Lenkijos. Kaune svečiuosis ir parodą pristatys viena iš menininkių, Beata Sosnowska. Grafikė dirba su įvairiais multimedijos projektais bei piešia erotinius komiksus. Parodos atidarymo išvakarėse, sekmadienį, Beata Kaune ves kūrybines dirbtuves. Jose dalyvaus lietuvių menininkai, o jų sukurtus darbus vėliau bus galima peržiūrėti „Kitokios Grafikos“ tinklapyje.

Paroda veiks iki lapkričio 19 d.