.
2013    04    23

Laimos Kreivytės paskaita „Menas ir medicina“ ir filmų peržiūra NDG

artnews.lt

menas ir medicina

Balandžio 25 d., ketvirtadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje) vyks menotyrininkės Laimos Kreivytės paskaita „Menas ir medicina“ ir filmų peržiūra.

Šiuo metu Nacionalinėje dailės galerijoje vykstančias Marijos Teresės Rožanskaitės ir Stanislovo Kuzmos parodas sieja sąsajos su medicina. 1974 m. Rožanskaitė sukūrė dvi monumentalias kompozicijas „Širdies operacija I, II”. Tai vieni įsimintiniausių jos paveikslų, skirtingai atskleidžiančių egzistencinę dramą. Kurdama medicininės tematikos darbus, menininkė kūrybiškai naudojo fotografiją, aliejinę tapybą derino su šilkografijos technika. Medicina menininkei – tai galimybė atskleisti aktualias, bet nejaukias temas: vienatvės, ligos, mirties, sergančio ir senstančio kūno, žmogaus trapumo ir priklausymo nuo technologijų. Kartu tai – atidi ir pagarbi medikų darbo studija, detalus medicininio žvilgsnio tyrimas. 1977–1983 m. dailininkė sukūrė visą ciklą darbų rentgeno tema.

Skulptoriaus Stanislovo Kuzmos santykis su medicina itin glaudus. Artimą draugystę su medikais lėmė egzistencinė būtinybė – silpna širdis. Įsimintini menininko darbai „Profesorius Vytautas Sirvydis operacinėje” (1980 m.) ir „Širdies donoras” (1987). Pastarasis įkvėptas pirmosios širdies persodinimo operacijos Lietuvoje.

Renginyje įvadinę paskaitą skaitys M. T. Rožanskaitės parodos „Rentgenogramos“ kuratorė, menotyrininkė Laima Kreivytė, bus rodomi filmai: režisieriaus Algirdo Tarvydo „Gyventi” (1988) ir režisieriaus Romo Jarašausko „Vibrotechnikos fenomenas” (1987).

Įėjimas nemokamas.

Iliustracijoje: Kadras iš filmo „Gyventi“, rež. Algirdas Tarvydas, 1988 m.