.
2023    03    29

Kvietimas teikti paraiškas indvidualioms rezidencijoms NMK 2024m.

artnews.lt

Įvairių sričių atstovai kviečiami teikti paraiškas 2024 m. NMK tarptautinei rezidencijų programai.

Paraiškų teikimo terminas: 2023 m. gegužės 10 d. vidurnaktį (EET, Helsinkis)

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Nidos meno kolonijos (NMK) rezidencijų programa suteikia atrinktiems dalyviams galimybę nuo dviejų iki penkių mėnesių apsigyventi ir dirbti Nidoje. Šios programos tikslas – suteikti rezidentams netrukdomą laiką ir erdvę susikaupti, mainytis įžvalgomis ir taip įgyti naujų žinių, praplėsti bei paįvairinti akiratį.

NMK yra įsikūrusi atokioje UNESCO pasaulio paveldo vietovėje, apsuptoje unikalaus Kuršių nerijos kraštovaizdžio – miško, smėlio kopų, marių ir jūros. Ši įstaiga yra Vilniaus dailės akademijos padalinys, kuriame ne tik vykdoma tarptautinė menininkų rezidencijų programa, bet ir organizuojami meno bei tyrimų projektai, parodos, rengiami studentų seminarai.

Programoje vienu metu gali dalyvauti iki penkių rezidentų. NMK nuolat bendradarbiauja su menininkais, kuratoriais, dizaineriais ir architektais, savo praktikos kontekste besidominčiais istorija, ekologija, politika ar socialiniais mokslais. Šioje programoje kviečiami dalyvauti dizaineriai, architektai ir kuratoriai, taip pat praktikai, dirbantys su scenos menais, garsu, medžiagų tyrinėjimu/amatais ir kinu; maloniai laukiami ir kitų sričių specialistų pasiūlymai dėl galimybės reziduoti NMK. Rezidencijų programoje negali dalyvauti bakalauro ir magistro studentai.

Dalyvaujant šioje rezidencijoje nesudaromos sąlygos reguliariai rengti parodas ar atvirų studijų lankymą, tačiau dalyviai kviečiami siūlyti savo darbui ar praktikai parankius formatus ir veiklas, atsižvelgiant į specifinį NMK kontekstą.

Gyvenimo ir darbo sąlygos

Vienu metu NMK gali priimti iki penkių rezidentų. Kiekvienam programos dalyviui suteikiama 65 m2 ploto gyvenamoji/darbo studija su kuklia virtuve, vonios kambariu, miegamuoju ir darbo vieta. Rezidentams taip pat suteikiama galimybė naudotis visomis bendromis erdvėmis, kaip skaitykla ir dirbtuvėmis, kuriose jie turės prieigą prie audimo staklių, keramikos degimo krosnies, lazerinio pjaustymo staklių, medžio ir metalo apdirbimo įrankių, skaitmeninės fotografijos, vaizdo ir garso įrangos, šilkografijos instrumentų ir rankinio spausdinimo presas. Be to, dalyviai galės naudoti natūraliai išdžiovintas, iš Neringos miškų medienos pagamintas lentas, supjaustytas per pastaruosius tris miško kirtimo sezonus ir šiuo metu saugomas NMK.

Trukmė

Rezidencijos trukmė – nuo dviejų iki penkių mėnesių: 2023 m. gruodžio mėn. ir 2025 m. vasario mėn.

Rezidencijos prasideda atitinkamo mėnesio 1 d. ir trunka iki paskutinės mėnesio dienos. Išvykimas iš rezidencijos ilgesniam kaip 5 d. periodui.

Kaina

Rezidencijos kaina – 544 EUR/mėn., įskaitant visus mokesčius, naudojimąsi įranga, belaidžiu internetu, bendromis erdvėmis ir dviračiais. Prireikus atrinktiems kandidatams išduodamas paramos raštas individualiai stipendijai gauti.

Paraiškų teikimo reikalavimai

(1) Užpildyta paraiškos forma;

(2) Portfolio, darbų pavyzdžiai arba publikacijos (atrinkti 3-5 susiję projektai);

(3) Dabartinis gyvenimo aprašymas (ne daugiau kaip du A4 formato lapai);

(4) Visus dokumentus prašome pateikti viename PDF faile pirmiau nurodyta tvarka,

naudojant pavadinimą „[pilnas vardas ir pavardė_R]“.

Visus dokumentus siųskite el. paštu: residency@nidacolony.lt

Atrankos kriterijai ir procesas

Paraiškas vertina NMK komanda, NMK valdybos narys (-ė) ar išorės specialistas (-ė), turintis (-i) išsamių žinių apie NMK (pvz., buvęs rezidentas arba ankstesnių NMK meninių programų dalyvis). Atrinkti pareiškėjai bus informuoti 2023 m. birželio.

Vertinimas atliekamas remiantis pareiškėjų pateikta medžiaga pagal toliau nurodytus kriterijus:

– profesionali meninė praktika, atitinkama patirtis pristatant ir aptariant kūrinius viešai;

– būtinybė darbą atlikti tokioje atokioje vietovėje kaip Nida;

– Nidoje praleisimo laiko poveikis bendrai praktikai.

Jei turite klausimų nedvejokite kreiptis el. paštu: residency@nidacolony.lt