.
2023    04    14

Kūrybinės dirbtuvės „Kasdieniai objektai kūryboje“

artnews.lt

Galerija (AV17) tęsia 2019 m. pradėtą kūrybinių edukacinių dirbtuvių projektą „Kasdieniai objektai kūryboje“ ir balandžio bei gegužės mėnesiais pakvies į užsėmimus Plungėje, Skuode ir Kelmėje. Šis projektas orientuotas į šiuolaikinio meno pažinimą bei domėjimosi skatinimą mažesniuose Lietuvos miestuose. Nuo didžiųjų miestų nutolusiuose regionuose dažnai pastebimas profesionaliojo šiuolaikinio meno renginių trūkumas, tad pasitelkiant šiuolaikiškus moksleivių švietimo ir ugdymo metodus šios kūrybinės dirbtuvės prisidės prie kultūrinės atskirties mažinimo. Gerai žinomi šiuolaikiniai menininkai ir lektoriai 10–18 m. moksleiviams ves ne tik teorines paskaitas apie šiuolaikinį meną, bet ir leis tiesiogiai prisiliesti prie šiuolaikinio meno kūrimo pagrindų ir principų.

Projekto „Kasdieniai objektai kūryboje“ veiklos orientuotos į skulptūros, objekto, instaliacijos ir kūno meno pažinimą, tad edukacinių užsiėmimų metu ypatingas dėmesys bus skirtas skulptūroje dažnai naudojamam ready-made. Vienas iš ready-made panaudojimų būdų kūrybiniame procese apima antrinių žaliavų ir jau sukurtų egzistuojančių objektų pritaikymą kūryboje. Šis metodas veikia ne tik kaip visiems prieinamas saviraiškos būdas, bet ir atkreipia dėmesį į vartojimo kultūrą, skatina sąmoningumą bei suteikia ekologinę potekstę, kuriant intelektualų ir visuomenei aktualų meną. Kūrybinių dirbtuvių metu dalyviai bus įtraukiami į edukacines paskaitas ir diskusijas apie šiuolaikinę skulptūrą, objektą, darnų meną, ready-made bei jį naudojančias meno kryptis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Praktinius užsiėmimus ves profesionalūs Lietuvos menininkai ir pedagogai: Aurelija Maknytė, Austė Jurgelionytė – Varnė, Neringa Zakarauskaitė, Saulė Noreikaitė ir Simonas Nekrošius.

Video ir foto menininkė Aurelija Maknytė supažindins dalyvius su ready-made panaudojimo fotografijoje būdais bei beaparatės fotografijos (angl. cameraless) technikomis. Praktinių užsiėmimų metu bus kuriamos fotogramos bei chemigramos – tai nuotraukos, sukurtos nenaudojant fotoaparato, apšviečiant šviesai jautrų fotopopierių.

Austė Jurgelionytė – Varnė – tekstilės grupės „Baltos kandys“ narė, savo kūryboje jungia tekstilės ir judančio vaizdo (vaizdo ir animacijos) medijas, yra sukūrusi vienus iš pirmųjų „judančios“ tekstilės pavyzdžių Lietuvoje. Dalyviai kartu su menininke iš natūralių, kasdieninių medžiagų kurs ne tik lengvai sukonstruojamus, tačiau ir asmeninėje aplinkoje pritaikomus šviesos objektus. Augalų raštais marginti daugkartiniai maišeliai – žibintai – pagalvės, ne tik skatins artimoje aplinkoje rasti medžiagų kūrybai, bet ir naudoti mažiau plastiko ar popieriaus.

Meno terapeutė ir keramikė Neringa Zakarauskaitė pristatys keramikinių skulptūrinių objektų dirbtuves ir ieškos būdų juos sujungti su rastais objektais. Kūrybinių dirbtuvių metu bus susitelkiama į nuolatos besikeičiančius vidinius išgyvenimus, perkeliamus į kūrinius. Šios dirbtuvės kviečia patirti šiuolaikinį meną bei save per spontanišką meninę išraišką.

Saulė Noreikaitė – jaunosios kartos performanso menininkė, kuri supažindins dalyvius su performanso meno pagrindais ir kartu kurs individualų bei kolektyvinį pasirodymą. Užsiėmimas bus skirtas išlaisvinti dalyvių kūrybingumą ir mąstymą per judesį, naudojant savo kūną ir atsineštą daiktą, taip išreiškiant su juo susijusias emocijas.

Simonas Nekrošius yra Lietuvoje žinomas tarpdisciplininis menininkas, konstruojantis garso objektus, kuriantis garso, video performansus. Kūrėjas dirbtuvių metu dalyviams pristatys būdus kaip pasigaminti objektus, kurie gali funkcionuoti ne tik kaip skulptūros, bet ir kaip muzikos instrumentai, sukurti iš mums įprastų, kasdienių buities daiktų. Užsiėmimų metu bus aktualizuojamas santykis tarp vaizduojamojo meno ir muzikos.

(AV17) galerija Lietuvos meno lauke išskirtinai koncentruojasi ties šiuolaikinio objekto, skulptūros ir instaliacijos meno pristatymu. Jos pagrindinis tikslas, pasitelkiant įvairias kūrybiškas bei šiandieniniam žmogui aktualias priemones, populiarinti šiuolaikinį meną tarp skirtingų auditorijų, skatinti jo suvokimą ir domėjimąsi. Galerijoje bei už jos ribų vystoma edukacinė veikla apima neformalius susitikimus su menininkais, paskaitas, kūrybines dirbtuves ir kitus renginius.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Registracija bei daugiau informacijos el. paštu: info@av17gallery.com