.
2013    08    28

Kontrabanda - iššūkis jauniesiems menininkams

artnews.lt

Contrabbando

Išgirdę žodį „kontrabanda“ nejučia įsivaizduojam tamsiom spalvom nudažytus vaizdus – narkotikai, prekyba žmonėmis, nelegalios cigaretės. Tačiau Vilniaus meno akademija kviečia į šį reiškinį pažvelgti kiek plačiau. Rugsėjo 1-15 dienomis Nidos meno kolonijoje rengiamose kūrybinėse dirbtuvėse „Migruojančių meno akademijų“ dalyviai, susirinkę iš skirtingų Europos šalių, mėgins šiam žodžiui suteikti ir kitą reikšmę. Organizuojamos paskaitos yra atviros visiems susidomėjusiems.

“Mes kontrabandą suprantame kaip rizikingą, dinamišką, konfliktišką ir kūrybišką situaciją, kurioje konfrontuojančios pusės pateisina savo veiksmus, siekdamos materialios ar nematerialios naudos. Nida taipogi yra ties pasieniu su Kaliningrado sritimi, kuri istoriškai buvo ir šiandien išlieka aktyvia kontrabandos zona, todėl keliami ir vietos specifikos klausimai”, – pasakojo Audrius Mickevičius, VDA medijos meno katedros profesorius.

Kūrybinių dirbtuvių metu jaunieji menininkai mėgins į kontrabandos reiškinį pasižiūrėti įvairiapusiškai ir tarpdiscipliniškai. Bus nagrinėjami negatyvūs (neigiama įtaka valstybės finansų sistemai ir visuomenės saugumui, nelegalus prekių, daiktų, žmonių gabenimas per sieną, kibernetinės atakos, virusai ir pan.) ir pozityvūs (kultūros-švietimo kontrabanda, knygnešiai, pašto balandžiai, kultūriniai-socialiniai protestai, universitetai tremtyje, bandymai pralaužti autoritarinių valstybių informacines ugniasienes, nelegalios vizualinės estetikos ir pan.) kontrabandos aspektai. Bus pasiūlyta ir provokuojančių temų, tokių kaip įžvalgos apie kvantinį pasaulį ar nelegalios estetikos klausimas.

Viešų paskaitų ciklą pradės Berlyno meno universiteto profesorius Wolfgang Knapp, dirbantis departamente Menas kontekste. Jis pasidalins savo ilgalaike patirtimi dirbant su žmonėm iš skirtingiausių sričių, taip keičiant įprastas, nusistovėjusias praktikas ir leidžiant idėjoms migruoti iš vienos disciplinos į kitą. Toliau seks pažintis su muitinėje dirbančiais šunimis, apie juos ir darbo prie šalies sienos kasdienybę pasakos muitinės darbuotojai.

Tuo tarpu Vismantas Kairys, biocheminių technologijų specialistas, pasakos apie atomus ir molekules, reliatyvumą ir netikėtus, mūsų akim paprastai nematomus dalykus. Paskaitos metu taip pat bus trumpai pristatyti chemijos pagrindai, kurie padės suprasti kaip modeliuojamos molekulės ar kuriami narkotikai. Filosofas ir kultūros veikėjas Kristupas Sabolius savo įkvepiančioje paskaitoje jungs vaizduotę, vizualumą ir meno filosofiją.

„Migruojančių meno akademijų“ (MigAA) platforma skirta inovacijai ir dalinimusi patirtimi meno edukacijoje. MigAA yra universitetų ir nepriklausomų organizacijų tinklas, apimantis visą Europą. Laboratorija „Contrabbando*“ yra remiama Europos Sąjungos programos Kultūra, Šiaurės šalių kultūros kontaktų biuro ir Lietuvos kultūros rėmimo fondo. Laboratoriją organizuoja Vilniaus dailės akademijos medijų meno katedra kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

Viešos paskaitos:

Sekmadienis, rugsėjo 1 d.
20:00 „Migruojančių meno akademijų“ pristatymas, Mindaugas Gapševičius (MigAA)
Kūrybinių dirbtuvių „Kontrabanda“ pristatymas, Audrius Mickevičius (VDA)

Pirmadienis, rugsėjo 2 d.
10:00 „Kontrabandinis požiūris kaip meninis iššūkis?“, Wolfgang Knapp (Berlyno meno universitetas)
14:00  „Šunys tarnyboje“, tarnybinio šuns pasirodymas, Vytautas Tamošiūnas (LR muitinė)
„Kontrabandos istorija, tradicijos ir kūryba“, Gediminas Kulikauskas (LR muitinės kriminalinė tarnyba)

Trečiadienis, rugsėjo 4 d.

10:00 „Eksperto požiūris į skirtingus kontrabandos suvokimus“, Jolita Malinauskaitė (Kazimiero Simonavičiaus universitetas)

Ketvirtadienis, rugsėjo 5 d.
10:00 „Kontrabanda asmeniniame gyvenime ir mene“, Audrius Mickevičius (VDA)
„Nelegalios estetikos“, Mindaugas Gapševičius (MigAA)

Šeštadienis, rugsėjo 7 d.
10:00 „Kvantinis pasaulis, atomai ir molekulės“, Visvaldas Kairys ( VU)

Antradienis, rugsėjo 10 d.
10:00 „Vaizduotė kaip neapčiuopiamybės kontrabanda“, Kristupas Sabolius (VU)

Šeštadienis, rugsėjo 14 d.
12:00 – 18:00 vieša darbų prezentacija

Adresas: Nidos meno kolonija, Taikos g. 43, Nida

Daugumos paskaitų kalba: anglų

Daugiau informacijos: Migruojančios meno akademijos: http://www.migaa.eu