.
2015    06    06

Konkurso „Debiutas“ 2014-ųjų metų nugalėtojos Ievos Baltaduonytės fotografijų paroda Vilniaus fotografijos galerijoje

artnews.lt

Ieva_Baltaduonyte_1

Birželio 9 d., antradienį, 17.30 val. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4 (įėjimas iš Didžiosios g. 19), Vilnius) atidaroma fotomenininkų sąjungos rengiamo konkurso „Debiutas“ 2014-ųjų metų nugalėtojos Ievos Baltaduonytės fotografijų paroda. Atidaryme dalyvaus autorė.

Ievos Baltaduonytės fotografijos tema – emigracija. Atrodo, jau tiek prirašyta ir pridiskutuota šia tema, emigracijos problema kasdien eksploatuojama dienraščiuose, televizijos ir radijo eteryje, apie tai rašomi romanai ir kuriami kino filmai. Tačiau jauna autorė kiek kitaip žvelgia į šį šiuolaikinės Europos kasdienybe tapusį reiškinį. I. Baltaduonytė neakcentuoja emigrantų vargo, nesėkmingų ar pasakiškų praturtėjimo istorijų, tačiau apie emigraciją pasakoja brandžia fotografine kalba ir savitu stiliumi. Dar svarbu ir tai, kad Ieva nestebi emigracijos procesų per atstumą ar tik iš statistikos duomenų lentelių, o pati yra naujosios lietuvių emigracijos bangos dalis – tai leidžia autorei emigraciją matyti iš dalyvės pozicijos ir betarpiškai prisiliesti prie šio reiškinio neakcentuojant egzotizmo.

Pasitelkdama savo pačios emigracijos patirtį, autorė gilinasi į jai artimas persikėlimo ir tarpkultūriškumo temas bei su tuo susijusias problemas. Ieva akcentuoja savo asmenines bei grupines patirtis, kur atmintis, istorija bei kalba skatina gilesnį įsitraukimą į tarpkultūrinį dialogą.

Parodoje eksponuojami trys I. Baltaduonytės darbų ciklai. Serijoje „Siluetai“ iškeliama emigranto ir pilietybės suteikimo problemos santykis, o subtili metafora perduodama santykiniu vaizdų vienodumu. „Migracijos“ darbų cikle gilinamasi, kaip gyvenamos vietos pasikeitimas paveikia ir keičia migruojančiųjų likimus. Serijoje „Unfixed“ Ieva akcentuoja tai, kad emigrantams niekada taip ir nepavyksta iki galo atvykti į naują šalį, jie yra nuolatinio kitimo būsenoje ir stipriai prisirišę prie gilių savo šeimos prisiminimų.

Personalinė Ievos Baltaduonytės paroda yra dalis prizo, paskirto Lietuvos fotomenininkų sąjungos už laimėjimą konkurse „Debiutas 2014“.

Ieva Baltaduonytė (g. 1988) Kaune. Dublino technologijų institute baigė fotografijos bakalauro programą. Dabar gyvena ir kuria Dubline, Airijoje. Darbai rodyti „PhotoIreland“ fotografijos festivalyje (2012, 2013), Dublino fotografijos galerijoje (2013), kasmetinėje Royal Hibernian Academy parodoje (2014) ir kitur. Spausdinti tokiuose fotografijos leidiniuose kaip „Camera Austria“.

Paroda veiks iki 2015 m. liepos 4 d.