.
2009    05    27

Klaipėdos Kultūrpolyje - video darbų paroda “Garsai ar tyla”

artnews.lt

Birželio 4 d. 18 val. Kultūrpolyje (Daržų 10/ Bažnyčių 4, Klaipėda) atidaroma britų menininkės Sara Tremlet (Sarah Tremlett) personalinė grafikos ir video darbų paroda “Garsai ar tyla”. Paroda veiks iki birželio 27 d.

Čelsio menų ir dizaino koledžo Londone doktorantės ir kūrėjos Sarah Tremlett kūrybos pagrindas – moterų menininkių kūryba ir moteriškas subjektyvumas. S. Tremlet kritikų apibūdinama kaip videopoete, jos tekstiniai vaizdo įrašai ir grafikos darbai svarsto nuodėmės ir moralinio subjektyvumo santykį.

Moteris pervertina ir griauna globalinę sistemą, mokslinius procesus, kaip ir tradicinius grafikos ir videomeno kūrimo metodus. Autorė dalyvavo tarptautiniuose festiliuose ir parodose (Paskutiniai: Videoformat – Nacionalinis šiuolaikinio meno centras Maskvoje; Videopoesia festivalis, Buenos Airėse; The Text festivalis, Buri, Dž. Britanija; BAC!07 Babylon, Šiuolaikinio meno centras Barselonoje; EXiS, Seulas, Korėja ir Novosibirsko valstybinis meno muziejus).

Kūriniais siekiama dekonstruoti paveldėtą vakarų, Senovės Graikijos, metafizinį karkasą, kuris skiria mintį nuo kūno, vyrą nuo moters, kultūrą nuo gamtos, tekstą nuo formos. Absoliutus vyriškumas konstruoja šį dualumą, kuris savy talpina filosofiškai tylius arba „kitus“ balsus. Nuolatiniam lyčių konfliktui S. Tremlet priešpastato ne dualistinį egzistavimo būdą, kuris galėtų tapti būsimų kartų ateitimi.

Remdamasi filosofės Somer Brodribb ir kvatinės fizikos mokslininkės, feministinės Karen Barad mintimis Sarah formuoja savą „motinystės“ filosofiją. Ji taip pat remiasi prancūzų feministės Julijos Kristevos teorija, teigiančia, kad moteriškumas neturi tiesioginio ryšio su moterimi, o motinystė nėra susieta su moterimi ar moters kūnu, nes tiek, kiek moteris yra motina, ji negali išsakyti nei savo moteriškumo, nei motinystės.

Po parodos atidarymo S. Tremlet dalinsis savo mintimis ir tyrinėjimais paskaitoje (paskaita vyks anglų kalba).