.
2023    03    31

KKKC Meno kiemo dirbtuvėse – trys nauji rezidentai

artnews.lt

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (KKKC) prasidėjo šių metų Meno kiemo dirbtuvių rezidencijų programa. Visus metus net 3 grafikos, tapybos, fotografijos, dizaino, architektūros ir tarpdisciplininio meno kūrėjai įgyvendins asmeninius projektus, bendraus su vietos bendruomenėmis, rengs įvairias kūrybines ir meistriškumo dirbtuves.

Viena išrinktųjų, laimėjusi naujų rezidentų atranką KKKC Meno kiemo dirbtuvių rezidencijoms užimti, – jaunosios kartos menininkė Urtė Jasenka.

Kūrėja jau daugiau nei dešimtmetį aktyviai organizuoja kolektyvines bei personalines parodas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Menininkės darbai buvo pristatyti tarptautinėje šiuolaikinio meno parodoje ,,INSPIRATION“ Italijoje (2016), personalinė grafikos darbų paroda BLACK&WHITE vyko Norvegijoje (2016).

Rezidavimo laikotarpiu U. Jasenka ves vaizduotės lavinimo dirbtuves vaikams ir suaugusiesiems. Dalyviai galės be jokių griežtų taisyklių lieti akvarelę, kurti abstrakcijas ir mėgautis procesu negalvodami apie rezultatą ar atlikto darbo kokybę. ,,Norėčiau, kad žmonės atsipalaiduotų ir savęs nenuvertintų“, – mintimis dalijasi menininkė. Išdžiūvus akvarelei dalyviai pasiims tamsius markerius ar pieštukus ir, pasitelkę vaizduotę, esamuose darbuose ieškos jau konkrečių vaizdinių, o atrastus objektus išryškins naujomis priemonėmis. Kūrėja neslepia, kad šis procesas kiek primena vaikystę, tačiau jis ne tik lavina mąstymą bei skatina naujų idėjų atsiradimą, bet ir suteikia galimybę geriau pažinti save.

Sėkmė reziduoti Meno kiemo dirbtuvėse nusišypsojo ir menininkui Edgarui Janušauskui.

Menininko kūryba apima dailę, dizainą, architektūrą, tarpdisciplininį meną, grafiką, fotografiją, amatus ir išradimus.

Kūrėjas dirbo ir kaupė patirtį neformaliojo švietimo įstaigoje ,,Išmanioji mokykla“, kur gilinosi į  LEGO Mindstorm EV3 ir WeDo rinkinius, organizavo vasaros stovyklas bei išvykas. Taip pat jis įkūrė neformaliojo švietimo būrelį, kuriame moksleiviams septynerius metus dėstė programavimą, elektroniką ir inžineriją. Dabar išradėjas kuria su šiomis sritimis susijusius švietimo įrankius jo paties vadovaujamoje įmonėje ,,Inovatorius“.

Rezidavimo laikotarpiu KKKC E. Janušauskas ves edukacinius užsiėmimus moksleiviams. Kūrybinių dirbtuvių metu jis ne tik išmokys vaikus kurti brėžinius, bet ir, naudojantis profesionaliomis programomis, paversti juos 3D modeliais. Negana to, dirbtuvėse bus galima 3D spausdintuvu pasigaminti unikalius kiberpanko stiliaus pakabukus su integruota elektronika.

E. Janušauskas pagrindine veiklos užduotimi įvardija naujos kartos mokomųjų įrankių sukūrimą, kurie leistų daugiau laiko skirti 3D modelių dizainui ir spausdinimui. Pasak menininko, šiandien įrankiai dar yra prototipų stadijos, todėl nuolatos ieškoma būdų juos testuoti, patobulinti ir pritaikyti kitose srityse, tokiose kaip dizainas, architektūra ar fotografija.

Trečioji meno kiemo rezidentė – gerai žinoma menininkė Žaneta Jasaitytė-Bessonova

Po kelerių metų pertraukos į KKKC Meno kiemo dirbtuves sugrįžusi Ž. Jasaitytė-Bessonova ilgametę kūrybinę patirtį kaupė tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Menininkės darbai buvo pristatyti Portugalijoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, Islandijoje ir net Kinijoje. Vis dėlto savo kūrybos atramos taškais ji įvardija ,,Serpente“ galeriją Portugalijoje, su kuria bendradarbiauja nuo 2005 metų, ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrą, kuris suteikia kūrėjai galimybių realizuoti savo idėjas.

KKKC rezidavimo laikotarpiu Ž. Jasaitytė-Bessonova kvies miesto bendruomenę į grafikos kūrybines dirbtuves, kurių tematika įvairi: „Mano miestas Klaipėda“ (linoraižinys), „Monotipijos laisvumas“, „Aš ir mano medis“ (mišrios technikos), pakabukų „mumiukų“ kūrimas (linoraižinio atspaudas ant tekstilės). Menininkės dirbtuvėse galės dalyvauti skirtingų grupių žmonės, taip pat specialiuosius poreikius turintys vaikai.

Paklausta apie kūrybinius planus, Ž. Jasaitytė-Bessonova atskleidė, kad šiuo metu kuria grafikos atspaudų ciklą, kuriame persipynusios kūno linijos, šviesos bei grafikos atspaudai ant audinio ir erdvinių objektų žadins dvilypius jausmus. Kūrėjai ypač svarbu, kad tarp jos parodų lankytojų būtų ir vaikų. Siekdama sužadinti jaunųjų žiūrovų susidomėjimą, menininkė svarsto sukurti ir liečiamų darbų.

KKKC Meno kiemo dirbtuvėse kūrybinę veiklą vykdo ir susitikimus su vietos bendruomene rengia ne tik pradedantieji, bet ir ilgametę patirtį turintys kūrėjai, menininkai, ir net sąjungos. Pirmoji sąjunga, savo kūrybinę veiklą Meno kieme pradėjusi dar 2021 m. – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius. Meno kiemo dirbtuvėse rezidentai įsirengė fotolaboratoriją, į kurią kviečia visus fotografijos meno mėgėjus.