.
2022    08    12

Kelionės laiku ir erdvėje scenografijos darbų parodoje

artnews.lt

„Paroda – tai langas į profesinį gyvenimą. Svarbu rodyti savo darbus, pristatyti, megzti ryšius“ – taip kalbėjo scenografė doc. Virginija Idzelytė-Dautartienė per parodos atidarymą. Vilniaus dailės akademijos Scenografijos bakalauro studijas baigusių studenčių baigiamųjų bakalaurinių darbų pristatymas vyko Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Pasako doc. dr. Helmuto Šabasevičiaus, „scenografija kaip nuoseklus dailės mokymo dalykas Lietuvoje skaičiuoja devintą dešimtmetį, kai ši disciplina pradėta dėstyti Kauno meno mokykloje, kai pradėta mąstyti apie scenografo kaip vieno iš teatro spektaklio kūrėjų darbo ir kūrybos specifiką, kai pradėtos rengti scenografų kūrinių parodos – pirmoji vyko 1933 m. sausio 8–22 dienomis“.

Jau antrus metus kviečiame lankytojus susipažinti su Vilniaus dailės akademijos Scenografijos bakalauro studijas baigusių studenčių baigiamaisiais darbais. Šiais metais parodoje „Ready SET Go“ eksponuojami Justinos Vanagaitės, Paulinos Turauskaitės, Agnės Ragelytės, Deimantės Krutulytės, Marijos Koržanovaitės, Vaivos Barzdenytės darbai. Kurso vadovės – žinomos scenografės, turinčios didelę darbo teatre, kine patirtį – doc. Giedrė Brazytė, Jurgita Gerdvilaitė, doc. Virginija Idzelytė-Dautartienė.

Parodos pavadinimas „Ready SET Go“ siejasi su distancija, kurią teko įveikti studijų metu, naujais scenografiniais startais ir  ateityje laukiančiomis perspektyvomis. Žodis „SET“ reiškia ne tik scenografijos lauko įvardijimą, bet ir scenografo darbo principus – būti visada pasiruošusiu, turėti naujų idėjų, jas įgyvendinti ir dalintis. Jaunos menininkės atstovauja dvi scenografijos studijų kryptis – teatrą ir kiną, o savo darbuose siekia atskleisti šių krypčių išskirtinumą ir ypatybes. Eksponuojamų darbų pagrindu tapo operų ir dramų siužetai, literatūros kūriniai ir dokumentika. Skirtingos tematikos kūriniuose žiūrovas nukeliamas į įvairius laikotarpius bei kultūras. Parodoje išvysite scenografijos darbus, sukurtus Nikolajaus Gogolio apysakai „Portretas“,  Džakomo Pučinio operai „Turandot“, stop kadro animacinio filmo „Dieduko sodas“ dekoracijas ir lėles, nusikelsite į Viktorijos epochos cirko grimo kambarį, kuris sukurtas Elizabeth Macneal novelės „Stebuklų cirkas/Circus of Wonders“ motyvais. Laiku nukeliausite į Lietuvos tarpukario inspiruotą fotoateljė ir pamatysite, koks yra gyvenimas dėžėje (remiantis Kobo Abe novele „Nesvarbi mirtis/An Irrelevant Death“ motyvais).

Paroda veiks iki 2022 rugpjūčio 31 dienos.