.
2009    03    26

Kauno Paveikslų galerijoje Eugenijaus Varkulevičiaus - Varkalio tapybos ir video instaliacijų paroda „Pasroviui“

artnews.lt

Parodoje, atsidarysiančioje balandžio 3 d. 16 val., dailininkas Eugenijus Varkulevičius – Varkalis pristato per pastaruosius metus sukurtą didelio formato abstrakcijų ciklą – improvizacijas vandens tema, kuriose gausu aliuzijų į laikinumą ir nuolatinę kaitą. Dauguma šių kūrinių gimė po ilgų pasivaikščiojimų Nemuno pakrantėse ir Santakoje, kur menininkas stebėdavo ir filmuodavo tekantį vandenį. Impulsų kitoms drobėms autorius sėmėsi iš prabėgusios vasaros kelionių po Lietuvą įspūdžių ir nostalgiškų rudens nuotaikų Kaune. Parodoje eksponuojamų abstrakcijų skalėje: minimalistinės, japoniška estetika alsuojančios, tušu lietos achromatinės kompozicijos ir sudėtingos struktūros daugiasluoksniai kūriniai. Įvaldęs liejimo techniką, dailininkas eksperimentuoja su lesiruotėmis ir spalvinių dėmių santykiais, varijuoja stichiškos, spontaniškos ir ritmiškos kompozicijos galimybėmis. Parodoje ryški filosofinė linija, kviečianti pasinerti į kasdienybės poeziją, į vandens tėkmę ir jos keliamas asociacijas.

Kauniečiams E. Varkulevičius pažįstamas ne tik kaip tapytojas, bet ir kaip originalių alternatyvių filmų autorius. Į eksperimentinį kiną dailininkas pasinėrė gyvendamas Niujorke, kur praleido 11 metų. Pasakodamas apie savo kūrybą, jis dažnai pabrėžia tapybos, kino ir muzikos giminystę.

Tad paroda „Pasroviui“ – tarsi vienalytis tapybos ir video projektas. Per 40 didelio formato tapybos darbų ir 2 videoinstaliacijas „teka“ ta pati vandens tema, atskleidžianti vandens semantiką: vandens, kaip laikinumo, stichiškumo, nuolatinės kaitos, apsivalymo ir sakralumo, metaforas.
Paroda veiks: 2009 04 03 – 2009 05 10