.
2020    09    23

„Kaunas Art Book Fair 2/3“: didžiausias dėmesys bus skiriamas meno leidinių pažinimui

artnews.lt

Kauno fotografijos galerija ir šiuolaikinio meno knygynas „Six Chairs Books“ spalio 2-4 dienomis kviečia jau į antrąjį „Kaunas Art Book Fair“ renginį, išskirtinai orientuotą į meno leidinių kultūrą.

 „2019 metais pirmą kartą pradėję rengti Kauno meno leidinių mugę, šiais metais, atsižvelgdami į esamą situaciją, grįžtame su nauju, ⅔ programos formatu. Visas dėmesys bus skiriamas ne meno leidinių pardavimams, o jų platesniam pažinimui, edukacijai, susitikimams su jų kūrėjais ir svečių iš Lenkijos parodai, suteikiant galimybę renginį stebėti tiek tiesiogiai nuotoliniu būdu, tiek dalyvaujant gyvai“ – sako „Kaunas Art Book Fair“ vadovė Viktorija Mašanauskaitė-Rinkšelė.

Visa renginio programa bus transliuojama iš Kauno fotografijos galerijos organizatorių feisbuko puslapiuose, o norintys dalyvauti gyvai, yra kviečiami atvykti prieš tai užpildžius registracijos formą renginio internetiniame puslapyje.

„Kaunas Art Book Fair 2/3“ metu Kauno fotografijos galerijoje apie meno leidinius, jų kūrimą kalbės daugiau kaip 20 menininkų, knygų dizainerių ir tekstų autorių: Joanna Gorlach, Michał Leśniowski („Kraków Photomonth“), Gailė Pranckūnaitė, Paulina Anna Galanciak („TIFF Festival“), Agnieszka Rayss, Jolita Liškevičienė, Eglė Ruibytė, Vilmantas Žumbys, Gytis Skudžinskas, Eglė Juocevičiūtė, Jurgis Griškevičius ir kiti. Vyks paskaitos, naujų knygų pristatymai, o visą mugės savaitgalį veiks svečių iš Lenkijos „Polish Paradise Cabin“ fotografijos knygų paroda, pristatanti šešių šiuolaikinių lenkų menininkių darbus skirtingais jų karjeros etapais, taip žiūrovą supažindinant su kiekvienam jų būdingu temų pasirinkimu ir meniniais požiūriais.

„Polish Paradise Cabin“ – tai neoficialios trijų festivalių partnerystės pavadinimas, kuris parinktas ne veltui: prieš 5 metus Lodzės fotografijos festivalio „Fotofestiwal“, Krokuvos „Photomonth“ ir Vroclavo TIFF festivalio organizatoriai nusprendė pristatyti lenkų fotografiją užsienyje ne tik parodomis, leidiniais ir menininkų pokalbiais, bet ir unikaliais tinklaveikos renginiais, organizuojamais labai svetingoje, rojų primenančioje aplinkoje. Spalio 2 d. vakare „Kaunas Art Book Fair 2/3“ lankytojai galės dalyvauti „Polish Paradise Cabin“ organizuojamame Pop-Up vakarėlyje, kurio metu bus pristatomi 2019-2020 lenkiškų fotoknygų darbai, o šeštadienio vidurdienį vyks diskusija apie Lenkijos fotoknygas ir skirtingas leidybos strategijas iš menininkų ir kuratorių perspektyvos.

Šiemet ypač didelis dėmesys renginio metu bus skiriamas knygų grafikos dizaineriams. Visą penktadienio vakarą lankytojai galės išgirsti net šešias skirtingų kūrėjų patirtis ir istorijas. „Visi mugėje kalbėsiantys menininkai yra labai skirtingi ir įdomūs“, – sako edukacinės programos kuratorė Justina Zubaitė. „Pavyzdžiui, Gailė Pranckūnaitė yra viena iš nedaugelio jaunosios grafikos dizainerių, kurianti autorinius eksperimentinius šriftus ir pati juos naudojanti savo dizaino praktikoje. Šiuo metu ji yra sukūrusi dešimtis šriftų skirtingiems projektams ir visai netrukus juos publikuos savo meninėje knygoje. Kita menininkė – Eglė Ruibytė šiuo metu gyvena bei kuria Hamburge ir Lietuvos meno leidinių rinkai galbūt yra mažiau pažįstama, tad tai – puiki proga susipažinti su jos kūryba. Vienas naujausių Eglės darbų yra fotografijų albumas „Foto Vėros Šleivytės“. Dizaineris Vilmantas Žumbys kuria žurnalo „Teatras“ identitetą, šiais metais sukūrė menininkės Godos Palekaitės knygos „Schizmatikai“ dizainą. Knygos autorė taip pat pristatys šią knygą ir savo kūrybą šeštadienį, pokalbių apie naujausias knygas metu. Knygų dizaineris Jurgis Griškevičius šiame būryje atstovauja patirtį, skaitytojams galbūt jau pažįstamą lakonišką knygos formatą. Nemažai jo knygų yra pelniusios įvairius dizaino apdovanojimus ar specialius paminėjimus. Menininkė Ieva Lygnugarytė gyvena ir kuria Paryžiuje, šiais metais publikavo autorinį leidinį „Odė sau ir savo negimusiems vaikams“. Tarp Amsterdamo ir Marijampolės gyvenantis Nerijus Rimkus, kuria knygas įvairiems projektams, dirba su tarptautinėmis meno leidinių leidyklomis, daug bendradarbiauja su jaunais Lietuvos menininkais. Taip jau gavosi, kad šiemet programoje labai daug į Lietuvą sugrįžusių jaunų, mažiau žinomų, bet labai talentingų kūrėjų“, – teigia J. Zubaitė.

Šių metų „Kaunas Art Book Fair“ edukacinės programos paskaitų dėmesys skiriamas lig šiol nuosekliai istoriografiškai netyrinėtoms menininės leidybos Lietuvoje istorijoms – šiuolaikinės meninės leidybos įkvėpimams. Meno istorikų ir praktikų pranešimuose bus aptariama ir sovietinė neoficalioji literatūra, ir oficialioji sovietinio laikotarpio meninė leidyba bei ekscentriški 10-ojo dešimtmečio kūrybiniai eksperimentai. Pristatymuose pinsis pasakojimai apie istoriją, meno istoriją, kultūrinių ir politinių paradigmų kaitą, šiuolaikinės meninės leidybos tendencijas, o šeštadienio programoje renginio lankytojai galės susipažinti su trimis naujais meno leidiniais: G. Palekaitės „Schizmatikai“ (pristatant knygą dalyvaus jos autorė, kurią transliacijos iš Briuselio metu kalbins J. Zubaitė), knygą „Joan Fontcuberta: Istorijos krizė“ apie ispanų menininką Joaną Fontcubertą pristatys knygos teksto autorė Agnė Narušytė, leidėjas Gintaras Česonis bei dizainerė Inga Navickaitė-Drąsutė, o į knygą „Atminties popierius“ sudėtais Juliaus Janonio popieriaus fabriko darbuotojų prisiminimais dalinsis leidinio sudarytoja Auksė Petrulienė ir dizainerė Julija Tolvaišytė-Leonavičienė.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas mažiesiems renginio lankytojams – visas sekmadienis bus dedikuotas jų pažinčiai su meno leidiniais ir jų kūryba. Iš anksto užsiregistravusių vaikų ir jų tėvelių sekmadienį ryte Kauno fotografijos galerijoje lauks menininkės Beatričės Mockevičiūtės kūrybinės dirbtuvės „Pasimatymas su Asuku“, skirtos 5-8 metų vaikams, o po pietų – Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos kūrybinės grafikos dirbtuvės.

„Nors šiais metais renginio formatas kitoks, tikime jog visus bus galima pakviesti šurmuliavimui ir naujų meno leidinių atradimui bei įsigijimui be jokių apribojimų pavasarį.“ – sako „Kaunas Art Book Fair“ vadovė Viktorija Mašanauskaitė-Rinkšelė.

Visa renginio programa: kaunasartbookfair.com

Renginio vieta: Vilniaus g. 2, Kaunas

Programa tiesiogiai iš Kauno fotografijos galerijos bus transliuojama „Kaunas Gallery” ir „Six chairs books” Facebook puslapiuose. Norinčius dalyvauti gyvai, prašoma užsiregistruoti užpildžius formą: https://forms.gle/hyLcTqqRh7rbwrdF7

„Kaunas Art Book Fair” tai meninės knygos turinio ir dizaino vertę kuriantis ir tinklaveiką skatinantis renginys, išskirtinai orientuotas į meno leidinių kultūrą, naujos bendruomenės kūrimą, bei jau esamos palaikymą ir pasaulinių tendencijų inicijavimą Lietuvoje.

Projekto misija yra auginti ir puoselėti tiek meno knygų skaitytojų, žiūrovų, tiek leidėjų, kūrėjų bendruomenę Lietuvoje, sukuriant platformą susitikimui ir dialogui su plačiąja visuomene.

 Kaunas Art Book Fair organizuoja – Kauno fotografijos galerija.

Edukacinę programą kuruoja – „Six Chairs Books“.

Renginį iš dalies finansuoja – Kauno miesto savivaldybė.

Draugai – AB Kopa ir Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka.