.
2012    04    11

Jurgos Barilaitės paroda „Parodyk“ galerijoje „Vartai“

artnews.lt

Balandžio 18 d, trečiadienį,. 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius) atidaroma tarpdisciplinius projektus kuriančios menininkės Jurgos Barilaitės paroda „Parodyk“.

„Parodyk“ – tai projekto ”Nepadaryti darbai”, pradėto 2009 m., užbaigimo etapas. Projektas susijęs su dalį viduriniosios lietuvių menininkų kartos ištikusia neužtikrintumo būsena, kuri atsirado dėl to, kad, nors tapo svarbiais Lietuvos meno lauko dalyviais, jiems nepavyko įsitvirtinti europinėje meno rinkoje. Dėl šio neužtikrintumo menininkai keičia jas išgarsinusias medijas – nuo videomeno, instaliacijų, tarpdisciplininių projektų pereina ar grįžta prie tapybos ir piešinio. Kita vertus, dėl praktiškų aplinkybių neturi galimybių pabaigti pradėtas vystyti idėjas ir atsiduria meninėje aklavietėje.

Jurga Barilaitė dažnai tampa savo pačios kūrybos subjektu, tam tikru personažu, kuris įkūnija moterį-menininkę. Ankstesnėje kūryboje moters-menininkės lydinyje  buvo svarbesnis buvimo moterimi dėmuo, kuris išsiskleisdavo per egzaltacijos, seksualumo, motinystės problemas ir vyriško prado moteryje įvardijimą. Pastarajame etape svarbesne tampa menininkė, čia kūryba yra tiesiogiai susijusi su kūrybos galimybe ir negalimybe. Tačiau vienam dėmeniui tapus svarbesniu, antrasis niekur nedingsta, jie natūraliai ir neperskiriamai susiję.

„Parodyk“ susideda iš keturių dalių: „Nepadarytų darbų archyvas“, „Ką daryčiau, jei daryčiau“, „Kasnetapėtastapysda/Kolekcijos pradžia“ ir „Escape“. Projektas-būsena prasidėjo „Ką daryčiau, jei daryčiau“, kuriame tapyba – su kuria Barilaitė pradėjo savo menininkės karjerą – tapo sudėtine video darbo dalimi. „Kasnetapėtastapysda/Kolekcijos pradžia“ – didžiulės abstrakčios drobės, nutapytos atsiradus pakankamai vietos tapyti – gavus studiją Fluxus ministerijoje. Pavadinimas nurodo į vyresnės kartos lietuvių tapytojo suformuluotą teoriją, kad nė vienas menininkas negali išvengti tapybos etapo savo karjeroje. „Escape“ – tai piešinio terapijos seansai. „Nepadarytų darbų archyvas“ – nuo 2005 m., kai menininkė įsigijo videokamerą, sumanytų ir pradėtų, bet dėl nesusiklosčiusių aplinkybių nepabaigtų video darbų rinkinys. Šio kūrinio anonsą – drobes su tų video darbų pavadinimais ir aprašymais – buvo galima pamatyti kovo mėnesį parodoje „Postidėja“ VDA ekspozicijų salėse „Titanikas“. Nepabaigtų video darbų ištraukos į bendrą visumą sujungtos vaizdais iš buvusio Fluxus ministerijos pastato, kuris čia tampa išnaudoto, nugyvento ir apleisto meno pasaulio metafora.

Paroda veiks iki gegužės 26 d.