.
2018    08    23

Jurgio Tarabildos paroda „Realybės šou“ sieks išjungti suvokimo automatizmą

artnews.lt

Rugpjūčio 30 d. 18 val. galerijoje „Meno niša“ atidaroma Jurgio Tarabildos paroda „Realybės šou“.

Galerija „Meno niša“ naują sezoną pradeda su „Realybės šou“ – tai antroji jaunosios kartos menininko Jurgio Tarabildos solo paroda, kurioje susijungs skirtingos medijos ir formos: tapyba, fotografija, video ir objektai.

Parodoje „Realybės šou“ siekiama išjungti suvokimo automatizmą kasdienės tikrovės atžvilgiu, tikintis sutrikdyti ir žvilgsnį, ir patį pasaulį. Šiuo atveju dėmesys telkiamas ties įprastų įvykių patyrimu bei neatpažintų daiktų bruožų atradimu. Kūriniuose pasaulis padaromas keistu tik tam, kad vėl taptų įprastu.

J.Tarabildos kūryboje naratyvai atsiranda intuityviai. Prieš metus pristatęs parodą „Don’t Ask Why“ jis provokavo žiūrovus susikurti individualų pasakojimą, pasikliaujant kiekvieno asmenine patirtimi. Tą kartą kūriniai tapo priežastimi kiekvienam žiūrovui dar kartą išgyventi asmeninę patirtį, emociją ar prisiminimą.

J.Tarabilda teigia, kad naujos parodos „Realybės šou“ kūrinių tikslas ne tiksliai atvaizduoti (nereprodukuoti) tikrovę, o ją pratęsti (formuoti) skirtingose medžiagose bei medijose, taip sukuriant naujas daiktų, reiškinių prasmes ir bruožus. „Nesistengiu jų verbalizuoti ir palieku interpretacijos galimybę kūrinio suvokėjui atrasti savąjį santykį su objektais “, – apie parodą pasakoja menininkas.

J.Tarabilda yra Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedros absolventas, 2017 m. konkurse „Jaunojo tapytojo prizas“ menininko kūrinys buvo įvertintas publikos prizu. Šiemet J.Tarabildos kūriniai buvo pristatyti 9-ojoje meno mugėje „ArtVilnius“, o rugsėjį jo kūriniai iškeliaus į Berlyno meno mugę „Positions 2018“. Paroda „Realybės šou“ yra galerijos vykdomo projekto „Meno erdvė jauniems menininkams“ dalis, tai tęstinis meno projektas sėkmingai įgyvendinamas nuo 2011 m. apimantis jaunųjų kūrėjų parodų ciklus, skatinantis jų iniciatyvas, meninių idėjų tęstinumą.

 

Parodos atidarymas rugpjūčio 30 d. 18 val., paroda „Realybės šou“ veiks iki rugsėjo 29 d.. Galerija „Meno niša“ dirba II – V 12 – 18 val. VI 12 – 16 val.

 

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Galerijos rėmėja Vilniaus miesto savivaldybė

Parodos rėmėjas: „Converse“