.
2021    10    14

Jurgio Paškevičiaus projektas „Kintanti srovė ~ 2.0" šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius'21“

artnews.lt

Šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius’21”  ŠMC pristato menininko Jurgio Paškevičiaus kūrinį „Kintanti srovė ~ 2.0″. Šiuolaikinio meno mugė vyks spalio 15–17 dienomis LITEXPO parodų rūmuose.

Pirmoji projekto „Kintanti srovė” versija buvo sukurta specialiai Šiuolaikinio meno centrui ir jo architektūriniam bei istoriniam kontekstui. Viena šio projekto strategijų buvo „kuo mažiau atsinešti ir kuo mažiau išsinešti” – naudotis esamu kontekstu, infrastruktūra, žmogiškaisiais ištekliais bei situacijomis. Šį kūrinį sudarė garso instaliacija, susidedanti iš per visą ŠMC stogo plotą sukonstruotos antenos bei garso skulptūros, sumontuotos iš baltų ŠMC laikinų ekspozicinių sienų segmentų, ir renginių ciklas, kurių metu skulptūra tapo scena gyviems pasirodymams. „ArtVilnius’21” pristatoma nauja projekto versija, be ŠMC konteksto, šįkart pritaikyta LITEXPO parodų erdvei ir naujai apjungianti pagrindinius projekto elementus: skulptūrinę struktūrą, erdvę, šviesą ir garsą.

„Kintanti srovė ~ 2.0″ persipina su LITEXPO erdvės architektūra ir jos funkcionalumu – nurengtas kabantis stogas pratęsia atviras LITEXPO pastato konstrukcijas, o šio erdvinio kūno „koordinates” prieblandoje žymi raudoni taškai; skulptūros centre kabantis „CoeLux” šviestuvas – dangaus ir saulės imitatorius – teikia ramybės patirtį nerimo aplinkoje; o specialiai šiam industriniam peizažui sukurtas garso takelis apjungia elektros variklių aušintuvų, fenų ir vargonų garsinius srautus. Drauge ši kūrinio erdvė kviečia permąstyti vis kintančius mūsų buvimo kartu ir pasaulyje būdus, kai kiekvienas mūsų esame šio fizinio bei mentalinio peizažo ir stebėtojai, ir dalyviai.

Projektas įgyvendintas menininkui bendradarbiaujant su inžinieriumi, garso menininku Antanu Dombrovskij, šviesų dizaineriu Martynu Kazimierėnu bei architektu Dominyku Dauniu.

Kuratorė: Asta Vaičiulytė
Grafinis dizainas: Vytautas Volbekas