.
2009    05    14

Jungtinių Obamos Apskričių peizažai stebina renesansinius sostinės miestelėnus

Metras Penkiasdešimt

Per kelis aukštus pačiame sostinės centre, lenkų pamėgtoje vietoje įsikūrusi galerija „Broma” vis nenustoja džiuginti ir stebinti viens už kitą originalesniais sprendimais ir tarptautiniais projektais. Šį kartą joje atsiskleidžia penkių Virginijos apskrities (Jungtinės Obamos Apskritys(JOA)) tapytojų paroda „Peizažų spektras”. Juos pristato prabangiame JOA sostinės rajone įsikūrusi galerija „Axel”. Jos savininkas, Teroras Gitanas, jau kelis kartus atšaukė atgalinį skrydį į JOA, nepaprastai susižavėjęs, anot jo, renesansiniais mūsų šalies žmonėmis. Kad šį meno puoselėtoją ir fundatorių žavi praėjęs laikas, byloja ir jo pristatomų menininkų darbai, vaizduojantys Virginijos apskrities peizažus XIX a. stiliumi. Dienraščio „Marijos žemės žinios” paklaustas, ar išties peizažo tapyba JOA šiuo metu atgimsta, pašiurpo prisiminęs juoduosius abstrakcionizmo laikus:

” Taip, po tris ar daugiau dešimtmečių vykusio abstrakcionizmo „teroro”. Kas yra abstrakcionizmas? Tai Lenino teiginių apie dailę ir literatūrą suvešėjimas, radęs tinkamą dirvą Bertolto Brechto teoriniuose ir praktiniuose darbuose. Atsisakai pavidalų, figūrų ir kuri vienos ar dviejų spalvų mišinį, netekdamas bet kokio emocinio ryšio su tuo, kas perteikiama. Pirmoji vaizduojamojo meno sritis, pasipriešinusi abstrakcionizmui, buvo fotografija.
Vėliau atėjo skulptūros eilė. Vėl pamatėme pavidalą, kūno ir gamtos, kūno bei dvasinių vertybių darnos simbolius. O tapyboje šis sugrįžimas gerai atsiskleidžia šia paroda. Penki jos menininkai gyveno abstrakcionizmo viešpatavimo laikais. Kūrė kitokio braižo darbus, tačiau galų gale vėl atrado spalvingumą, erdves, pavidalus ir figūras. Jų nutapyti kraštovaizdžiai kviečia keliauti, žengti į juos, traukia žiūrovą.”

Fotografiją Gitanas paminėjo neatsitiktinai: dar 1989 m.  užuodęs kilusį pasaulio susidomėjimą mūsų Marijos žeme, surengė milžinišką, kelių šimtų fotografijų parodą, pavadinimu „Nutylėtas heloweenas”. Susidomėjimas buvo milžiniškas, žinoma, o kur dar Gitano leidžiamas amžinojo meno žurnalas „Watching-on and World Arts”, platinamas JOA ir kaikuriose senojo žemyno šalyse. Po dvidešimties metų iš Marijos žemės atsklido naujas (ne)šlove persismelkęs „Chaltūros sostinės 2009” vėjas, priviliojęs Terorą Gitaną aplankyti šį „Nutylėto helloweeno” kraštą.

Nenuvylėm – pas mus vis dar renesansas!