.
2009    04    10

Jono Meko vizualiųjų menų centre - „MŪSŲ LAIKŲ HEROJAI”

artnews.lt

Paroda atsidaro balandžio 16 d., 18 val. ir veiks iki gegužės 2 d.

Devyniolikto amžiaus pirmos pusės rašytojas romantikas Michailas Lermontovas veikale „Mūsų laikų didvyris” apvertė didvyriškumo ir herojiškumo sampratą aukštyn kojomis, pavaizduodamas abejingą ir cinišką herojų-hedonistą, kenčiantį nuo savo dvilypumo.

Iš esmės, šioje „didvyrio” sampratoje susikirto visi socialiniai ir kultūriniai bruožai, akibrokštai, prieštaravimai ir iš potencialių šio herojaus charakteristikų išaugo visa tai, ką šiandien vadiname vertybiškai dehierarchizuota sąmone.

„Mūsų laikų herojai” – paroda apie herojaus sąvokos difuziją ir transformacijas. Tai simboliškas bandymas sugrįžti atgal ir perrašyti „Mūsų laikų didvyrį” ar bent jo prologą, derinant tekstą, metatekstą ir buitines blevyzgas, skirtingus autorius, jų intencijas, prieštaringas sociokultūrines terpes ir kelias medijas, kurių kiekviena turi ilgesnę ar trumpesnę herojiškumo vaizdavimo istoriją.

Bet neapsigaukite, vis dėlto, istorija šioje parodoje nėra vienakryptė.

Menininkai: Paulius Arlauskas ir Gediminas Beržinis, Rokas Dovydėnas, Ugnius Gelguda, Benigna Kasparavičiūtė, Aistė Kirvelytė, Dainius Liškevičius, curaredg ir Dainius Labutis, Paul Paper, Algis Ramanauskas, Andrius Šidlauskas, Marius Valančius, Jonas Zagorskas, Gintaras Znamierowski.

Parodą kuruoja: Lietuvos Tarpdisciplininio meno sąjunga\ Kęstutis Šapoka