.
2022    03    03

Jono Meko šimtmečiui skirta paroda „Semeniškių idilės“ atkeliavo į Vilnių

artnews.lt

Po Lietuvą keliaujanti Jono Meko šimtmečiui skirta fotografijų paroda „Semeniškių idilės“ atkeliavo ir į Vilnių. Nuo kovo 3 iki 26 d. ją bus galima pamatyti Jono Meko vizualiųjų menų centre. Parodoje eksponuojamos fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus bei J. Meko žmonos Hollis Melton užfiksuotos akimirkos iš pirmųjų J. Meko sugrįžimų į Lietuvą 1971 ir 1977 metais. Parodą organizuoja Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, kartu su Jono Meko vizualiųjų menų centru. Parodos kuratorius – Tomas Ivanauskas.

„Pirmieji du J. Meko sugrįžimai į Lietuvą buvo labai ypatingi tiek jam, tiek jo artimiesiems. Iš Lietuvos į Vokietiją broliai Jonas ir Adolfas Mekai pasitraukė 1944 m. o 1949 m. iš Vokietijos išplaukė į Niujorką, kuriame ir apsistojo. Lietuvą pirmą karto aplankė tik 1971 m. Pamėginkime įsivaizduoti ką reiškia grįžti į gimtąjį kraštą ir susitikti su artimaisiais po 27 metų?

1971 m. į Semeniškius  J. Mekas grįžo su broliu Adolfu ir jo žmona Pola Chappel, o 1977 m. jau su savo žmona Hollis Melton ir dukra Oona. Jausmų, kuriuos sukėlė susitikimas su giminėmis, atvaizduoti neįmanoma, tačiau eksponuojamos nuotraukos leis bent šiek tiek pajusti sugrįžimų dvasią. O ją dar labiau sustiprins parodoje skambantis garso įrašas, kuriame pats J. Mekas skaito savo eilėraščių rinkinį „Semeniškių idilės“ ir trys dokumentiniai filmai. Vienas jų – paties J. Meko „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“. Kiti du – unikalūs ir beveik nerodyti trumpametražiai „Lietuvos kino studijos filmai“ – R. Verbos „J. Mekas“ ir apybraiža „Kalbėti į pačią širdį“, – sako parodos sumanytojas ir kuratorius Tomas Ivanauskas.

Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Gintaras Sodeika pritaria: „Jono Meko jubiliejui skirti renginiai, tai dar viena puiki galimybė pažinti iš arčiau šį iškilų menininką ir mąstytoją. Originalusis ir nepakartojamas Jonas Mekas fotografijų parodoje į mus jautriai prabyla iš savo gyvenimo kryžkelių ir stotelių: Niujorko ir Semeniškių, dėka fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus ir J. Meko žmonos Hollis Melton.“