.
2010    01    12

Jaunos tapytojos, Rūtos Povilaitytės, solo paroda "Galerijoje XX"

artnews.lt

Zuikis mazas

Lietuvos dailininkų  sąjungos Panevėžio skyriaus „Galerijoje XX“ nuo sausio 8d. eksponuojama jaunos menininkės Rūtos Povilaitytės pirmoji personalinė paroda „Kuo puikiausiai galima gyventi ir nieko nesuprantant“.

Pastaraisiais metais klostosi tradicija, kad „Galerija XX“ naujus metus pradeda pristatydama jauno iš Panevėžio kilusio menininko kūrybą. Pirmojoje šių metų parodoje – Rūtos Povilaitytės darbai.

Rūtos Povilaitytės ciklo „Kuo puikiausiai galima gyventi ir nieko nesuprantant“ kūriniai vizualiai kupini lengvumo. Ant  baltos, nepaliestos teptuko drobės plokštumos iškyla keletas peršviečiamų figūrų, sukurtų derinant grafikos ir tapybos technikas.

Motyvai, pasak menotyrininkės Eglės Mikalajūnaitės: „ pirma, apeliuoja į masinių medijų kuriamą sąmonę, antra – į pastarųjų kelių dešimtmečių menininkų, reflektavusių šį reiškinį, kūrybą.“ Personažai, popkultūros įvaizdžiai išnyra baltame fone tarsi be konteksto, be istorijos, izoliuoti tuštumoje, dažnai besipuikuojantys tik patys savimi, taip apnuogindami šiuolaikines pseudorealybes.

Fragmentiškos Rūtos kompozicijos, teigiančios „Galima gyventi ir nieko nesuprantant“ yra ironiška deklaracija, turbūt atsiradusi jau po to, kai kažkas suprasta.

Paroda veiks iki sausio 27 d.

povilaityte