.
2013    05    02

Jaunos lietuvių menininkės E. Škarnulytės filmas atrinktas į Oberhauzeno kino festivalio konkursinę programą

artnews.lt

Aldona filmas

Gegužės 2 d. prasidedančio seniausio ir prestižiškiausio Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalio konkursinėje programoje bus rodomas videomenininkės Emilijos Škarnulytės trumpametražis filmas „Aldona“. Filmo įtraukimas į šią Vokietijoje vykstančio festivalio programą reiškia svarbų tarptautinį pripažinimą dvidešimt penkerių metų kūrėjai iš Lietuvos.

59-us metus vykstančiame senas tradicijas puoselėjančiame, avangardui atvirame Oberhauzeno festivalyje savo trumpametražius filmus yra rodę tokie pasaulinio garso kino kūrėjai kaip Milošas Formanas, Werneris Herzogas, Romanas Polanskis, Martinas Scorsese, Agnès Varda ir kiti.

Filmas „Aldona“ pasakoja apie režisierės E. Škarnulytės močiutę, Černobylio atominės elektrinės avarijos metu netekusią regėjimo. „Šis dokumentinis filmas pasakoja tikrą mano močiutės Aldonos iš Druskininkų gyvenimo istoriją. Vieną 1986-ųjų balandžio dieną be aiškios priežasties Aldona neteko regėjimo. Gydytojai tyliai sakė, kad greičiausiai tai atsitiko dėl Černobylio atominės elektrinės avarijos, įvykusios 1986-ųjų balandžio 26 dieną. Jos akių nervai buvo užnuodyti”, – filmo istoriją pasakojo režisierė.

Dokumentinis filmas vaizduoja aklos moters pasivaikščiojimą po Grūto sovietinių skulptūrų parką. Tačiau tai ne paprastas pasivaikščiojimas. Autorės pasirinktas vaizdavimo stilius provokuoja universalesnius apmąstymus, toliau siekiančius apibendrinimus, kurie atidžiam žiūrovui siūlo atradimo ir estetinio pasigėrėjimo džiaugsmą.

Filmą gerai įvertino garsus avangardinio kino kūrėjas ir leidėjas Pip Chodorov: „„Aldona“ yra jaudinantis ir apmąstantis aklumo stebėjimas, kuris parodo, kad regėjimas egzistuoja anapus šviesos ir šėšėlių.“

E.Škarnulytės kino kūriniai Lietuvos žiūrovams bus pristatyti specialioje Tarptautinio Kauno kino festivalio programoje šį rudenį. Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks rugsėjo 25 – spalio 6 dienomis Kaune, Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose.

„Emilijos Škarnulytės kūryba mane sudomino kuomet pamačiau  jos videofilmą „Dingusio miesto slėnis“, vaizduojantį nuo pietrytinio Raigardo šlaito atsiveriančias plačias erdves, primenančias M. K. Čiurlionio miestus, paskendusius rūke. Emilijos jautrus vaizdavimo stilius bei, manau, labai natūralus, instinktyvus siekis prisiliesti prie legendos, prie esmės, manau, yra vienas charakteringiausių jos kūrybos bruožų. Būtent dėl šių savybių šiemet Kauno kino festivalio programoje kviesime susipažinti su Emilijos kūryba bei susitikti su ja pačia,“ – teigė Kauno kino festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė.

1987-aisiais gimusi filmo režisierė Emilija Škarnulytė yra baigusi skulptūros studijas Brera institute Milane, Italijoje. Šiuo metu ji studijuoja Norvegijos Tromso šiuolaikinio meno akademijoje ir dirba video, fotografijos, instaliacijų ir performansų srityse. Pasak menininkės, savo darbuose ji tyrinėja realybę politiniu ir poetiniu požiūriu.

2009-aisiais menininkė buvo įvertinta Italijos nacionaliniu dailės apdovanojimu už filmą “Limbic systems”.