.
2009    09    28

ITALARTS - Italijos XX a. tapybos apžvalga “Arkos” galerijoje

artnews.lt

Eksponuota daugelyje Europos šalių rugsėjo 30 d., 18 val., Vilniaus „Arkos” galerijoje atidaroma ITALARTS paroda , kurioje bus galima susipažinti su XX a. Italijos daile.

Eksponuojamų kūrinių autoriai yra kilę iš visų Italijos regionų, priklauso skirtingoms kartoms ir mokykloms ir jau yra įsitvirtinę Europos rinkoje. Jie kuria Italijos ir Viduržemio jūros šalių harmoningą visumą, akcentuodami jautrumą šviesai ir spalvoms. Parodoje pristatomas šis „chromatinių skambesių” ieškojimas šiaurės šalies kultūrai – Lietuvai, turinčiai ne mažiau vaizduotės ir kūrybiškumo, nei saulėtos pietų šalys.
Šiltas Italijos gamtovaizdžių, gėlių, dangaus ir jūrų spalvas perteikia ir interpretuoja pavieniai menininkai per savo asmeninę patirtį, naudodami įvairias formas ir techniką, atspindinčias neseniai pasibaigusio šimtmečio Italijos dailės tendencijas.

Parodoje dalyvauja virš 40 populiarių ir tarptautiniu mastu gerai žinomų menininkų, bus eksponuojama virš 80 meno kūrinių – nuo realistinių figūrinių iki laisvų abstrakčių kompozicijų.

Tarp autorių išsiskiria Ugo Nespolo, kurio darbus galima charakterizuoti kaip ironiškus ir agresyvokus parodos akcentus. Nespolo meninės kūrybos tikslas – atnešti meną į gyvenimą. Jo darbai kine ir reklamoje gerai žinomi JAV ir Italijoje, kur jis bendradarbiauja su Nacionaline televizija.

Giorgio Celiberti darbai daro visiškai skirtingą emocinį poveikį dėl asmeninės patirties Terezino lageryje, kur buvo nužudyti tūkstančiai menininkų.

Jaunasis Giampaolo Muliari, gimęs 1965 m., išreiškia itin pozityvų ir džiaugsmingą požiūrį ir tikėjimą gyvenimu.

Ši paroda yra tarsi didelis teatras, atvira erdvė, kurioje į sceną visiškai laisvai lipa herojai, savo paveikslais kuriantys istorijos ir kronikos laiką.
Parodos organizatoriai ir kuratoriai – Carlo Foramiti ir Carlo Caneva.

Paroda veiks iki spalio 21 val.

Iliustracija: Giampaolo Muliari „Quando il Torino era l’Italia”.