.
2015    05    27

Grupė „Young Poor Artists“ pristato Andriaus Ermino parodą Umiastovskių rūmuose

artnews.lt

viršelio foto - Andriaus Ermino instaliacijos fragmentas

Gegužės 27 d. 19 val. Umiastovskių rūmuose (Trakų g. 2, Vilnius) atidaroma menininkų – kuratorių grupės „Young Poor Artists” jau antrus metus organizuojamo POP UP SHOW ciklo paroda, kurioje pristatoma Andriaus Ermino kūryba.

Atidarymo dieną įvyks specialus šou, todėl svečiai įleidžiami 19:00 – 19:20 val., po to durys į rūmus užsidaro.

Praėjusiais metais Young Poor Artists (YPA) kuratorių ir kultūrinių renginių organizatorių grupė pavasarinį Vilnių gaivino pristatydami vakaruose populiarią, tačiau Lietuvoje beveik netaikytą pop-up meno galerijos strategiją. YPA intensyvią, tačiau riboto laiko, galerijų veiklą perkėlė į vartotojišką aplinką – Go 9 prekybos centrą. Prisitaikydama prie vietinės “ekosistemos” ir jos dėsnių, praėjusių metų galerija provokavo meno vartojimą ir skatino kritiškai pažvelgti į šiuolaikinio meno padėtį visuomenėje, kvietė tyrinėti asmeninį santykį su “žemąja” bei “aukštąja” kultūra, jos apraiškomis bei dėsniais.

Šiais metais, organizatoriai renkasi, iš pirmo žvilgsnio, santūresnį, brandesnį, tačiau nemažiau “pavojingą” ir provokuojanti būdą, surengdami šiuolaikinio meno šou Umiastovskių rūmuose. Young Poor Artists kūryba ir organizacinė veikla, tyrinėjanti šiuolaikinio meno procesus, leidžia pažvelgti į meno mediumą tarsi per neutralų lęšį, tačiau renginių lankytojams išlikti pasyviais stebėtojais vargu ar pavyks.

Šiais metais pasirinkta erdvė, Umiastovskių rūmai, yra istoriškai unikali vieta, ilgą laiką buvusi menininkų akiratyje dėl ypatingos architektūrinės bei estetinės sandaros, patogios geografijos (Trakų g. 2). Young Poor Artists, surengdami šou unikaliame kultūros paveldo objekte, tampa savitais “naujojo” rūmų gyvenimo “ambasadoriais” paversdami juos trumpalaikiu šiuolaikinio meno traukos centru.

Lankydamiesi šių metų renginiuose (vyksiančiuose gegužės 27 – birželio 6 dienomis šiuolaikinio meno mylėtojai ir žinovai kasdien turės galimybę vertinti vis naujo menininko darbus. Programoje YPA pristato tiek jaunus menininkus, tiek jau pripažintus vardus, tokiu būdu renginiams suteikdami netikėtumo, o žiūrovams – realią galimybę kasdien atrasti ar iš naujo patirti gausią ir vis kintančią kūrinių kolekciją

Atidarymui  skulptorius Andrius Erminas, reaguodamas į rūmų atmosferą pasitelks esamas bei subjektyviai generuojamas erdvės, laiko bei atmosferos sąlygas, jas perkurs, konceptualiai gaivindamas etnografinius artefaktus ir organiškai įsilies į šimtmečius menančias erdves. Taip pat atidarymo metu lankytojus pasitiks interaktyvus, paslaptingas ir gyvas teatro sindikato – Bad Rabbits – pasirodymas

Paroda veiks iki birželio 6 d.

Young Poor Artists Umaistovskių rūmuose kviečia nepraleisti ir kitų menininkų šou:

Gegužės 28 d, 19 val. Neretai “ribiniu” ar šiuolaikinio “pop-art’o” tapytoju tituluojamas Mindaugas Jankauskas eksponuos nenuosaikiausias savo drobes, kurios būdamos tekstualios bendriausia prasme, kvies su humoru, tačiau ir rimtai įvertinti menininko kūrybą.

Gegužės 29 d, 19 val. kviečiame į jauno kūrėjo Elijo – poezijos ‘enfant terrible’ pasirodymą. Šis talentingas žodžio meistras pristatys savo slem poeziją. Tai neturtingas poezijos giminaitis gyvenantis gatvėje, sušylantis baruose ir niekada nesitikintis būti išspausdintas. Elijas Jūsų ausims paruošiantis eiliuotų užtepėlių rinkinį.

Gegužės 30 d, 19 val. laukia intymus pasimatymas su kino režisieriaus Vytauto Tinterio kūriniais, tamsus, gilus ir žmogaus intymumo paradoksą nagrinėjantis kūrėjas supažindins su savo kūriniu “Violence”.

Gegužės 31 d, 19 val. Tarpdisciplininis Viltės Bražiūnaitės ir Tomo Sinkevičiaus kūrybinis tandemas pristatys savo skulptūrinę instaliacija – “A Romance of Many Dimensions”. Viltė ir Tomas siekia suprasti mus supančią realybę pasitelkę iš pirmo žvilgnio suprantamą objektus, bet iš antro – galbūt jau nebesuprantamą realybę ar simuliaciją..

Birželio 1 d, 19 val. Londone gyvenanti ir kurianti fotomenininkė Geistė Kinčinaitytė vilniečiams pristatys naujausius meninių tyrimų rezultatus. Menininkės fotoaparato veidrodis atspindi mūsų keistą, nejaukų, šiurpuliukus, o neretai ir šiurpą keliantį pasaulį.

Birželio 3 d, 19 val. duris atvers Jono Jurciko tapybos ekspozicija.Kūriniai kvestionuos sugebėjimą objektyviai žvelgti į praeitį, esatį, ateitį, save, išliekantį realiajame laike. Menininkas mus veda sovietinės praeities koridoriais, bet muzika groja jau kita: pionieriaus trimitą užkemša rūgštinis techno, o raudonas vėliavėles nuspalvina šiuolaikinės video projekcijos. Tai diskoteka, kurioje šoka visi.

Birželio 4 d. 19 val. rūmų erdvėje vyks Mother Eleganza – šiuoalikinės gatvės meno bei dizaino trio – intervencija. Šis kūrybinis trio Tai mokyklinio sąsiuvinio iš 1994 galinis lapas, atsispaudęs Jūsų Feisbuko sienoje. Jų kelių žodžių poezija, tikslūs ir ironiški praeities posakiai, atklydę nuo kasečių viršelių, sportinių tašių ir pirmųjų grafitų, juodu markeriu gula ant įvairiausių paviršių.

Birželio 5 d. 19 val. kviesime ausų masažui – kompozitoriaus Igno Juzoko “Fantazijai fortepijonui”, kurią atliks kompozitorius, kartu su atlikėju Gediminu Griškevičiumi. Išgirsime akustinės ir elektroninės muzikos sintezė, pagrįsta šiuolaikine, postmodernia filosofija.  Tad kviečiame į konceptualų pasivaikščiojimą po ateities miestą: lyjant elektriniam lietui ir skaičiuojant hologramines natas.

O birželio 6 d. 19 val. vyks visą renginių ciklą uždarantis ir provokuojantis klaipėdiečio Beno Šarkos performansas, kurio eigą ir baigtį nelengva prognozuoti net ir organizatoriams. Viena aišku, kiekvienas atvykęs į galeriją, po pasirodymo galės pasiimti po dalelę Beno – autorinį menininko kūrinį. Užsukite ir sudalyvaukite dar vienoje magiškoje Šarkos pasaulio scenoje.

Visi renginiai nemokami.

Aktyvus  renginių tvarkaraštis gali būti sekamas čia: youngpoorartists.com/popup2015