.
2020    06    11

Gedimino G. Akstino projekto „Nuogaliai“ pirma dalis Vilniuje

artnews.lt

Birželio 19 ir 20 d., 18 bei 20 val. vyks Gedimino G. Akstino performansas „Be pavadinimo” (2017). Performansas yra menininko projekto „Nuogaliai” pirma dalis. Performanso trukmė – 6 min.

Performansas vyks adresu: Savanorių pr. 6 – 25, Vilnius.

Pasiklydus:           +37063448437

+37067270603

Vienas mano draugas yra pasakęs, kad visi esame to paties naktinio klubo lankytojai, skiriamės tik tuo, kokias melodijas nešiojamės savo galvose:

 – Va, – sako jis. Žiūrėk pro langą, iškarto matosi, kad „Powder“ „New Tribe“ miksas eina gatve.

 Kiaurai matosi!

Matome, kaip keičiasi pastatai mieste, matome, kad kartais kaimynai mato mus, matome sienų nelygumus taip, kaip netikslumus pinigų pervedimuose, matome, kada esame vieni, matome save kaip plokštumą 3D buto vizualizacijoje ir šokančius dieną naktiniame klube.

Gedimino G. Akstino performanso metu bus patikrinta senovės Graikijos filosofo ir poeto Empedoklio hipotezė, kuria jis teigė, kad regėjimą įgalina šviesa, sklindanti iš žmogaus akių. V a. prieš Kristų Empedoklis postulavo, kad žmonių akis sukūrusi deivė Afroditė jose uždegė ugnį. Jo teigimu, regėjimas – tai iš akių sklindančių šviesos spindulių, kurie paliečia daiktus, rezultatas. Tai įrodo žibančios draugo arba tamsoje švytinčios katės akys. Ši idėja paskatino vėlesnes optikos teorijas, pavyzdžiui, Platono ar Euklido, pagal kurias regėjimas buvo apibrėžiamas kaip tiesioginė iš akių sklindančios šviesos ir nuo išorinio šaltinio sklindančių materialių dalelių sąveika. Empedoklio hipotezė – vėliau mokslo atmesta – neigė pasaulio suvokimą kaip pasyvią stebėjimo būseną ir pabrėžė dalyvavimo bei tiesioginio, materialaus ryšio su aplinkos objektais svarbą.

*

Pagrindinis „Nuogalių“ atspirties taškas – sienų tinkavimo praktika ir skirtingi tinkuotų paviršių pavyzdžiai, surinkti iš Vilniuje naujai statomų pastatų. Tinkuotojo darbas projekte atskleidžiamas ir kaip mąstymo būdas, ir kaip neutralizuojančių paviršių bei ekonominių objektų kūrimas. Domimasi estetika, nulemta tiek globalios ekonomikos greičio, tiek impulsyvių ir neretai neracionalių sprendimų, plona riba tarp autorinio bei anonimiško veiksmo, ryšiais tarp kolektyvinio darbo ir individualių atradimų. Projekte svarbi materialioji „Nuogalių” pusė: įgudusių rankų judesių sukurti tinkuotų sienų paviršiai leidžia meistrui išlikti nepastebėtam.

Kitos projekto dalys:

Šių metų liepos 5–12 d. vyks Akstino skulptūrų serijos „Nuogaliai” paroda Panerių skulptūrų parke. Skulptūrų serija sukurta iš sienų tinkavimo pavyzdžių, surinktų iš šiuo metu Vilniuje naujai įrenginėjamų butų.

Šių metų rudenį pasirodys menininko leidinys, susidedantis iš pokalbių su sienų tinkuotojais ir patirčių, užfiksuotų dienos metu vykstančiuose naktinių klubų vakarėliuose.

Ačiū: Antanas Laukaitis, Gerda Paliušytė, Alexandra Bondarev, Virginija Januškevičiūtė, Gediminas Akstinas.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Gediminas G. Akstinas (g.1987) yra lietuvių menininkas šiuo metu gyvenantis Vilniuje. 2015 metais jis baigė studijas Sandbergo institute. Tarp paskutinių jo personalinių parodų –„Kompanionai“ Geidimino pr. 45-2, Vilniuje (2017 m.), „SHIP“ Amsterdamo Kunstverein (2015 m.) ir „BROWSERS“ trumpalaikės nuomos butuose Vilniuje (2014 m.). 2017 m. jo autorinis leidinys „it depends” buvo pristatytas knygyne „San Serriffe“ Amsterdame ir Šiuolaikinio meno centro skaitykloje Vilniuje.