.
2020    06    28

Gedimino G. Akstino projekto „Nuogaliai“ antra dalis Vilniuje

artnews.lt

Liepos 5–11 d. bus galima pamatyti naują Gedimino G. Akstino skulptūrų seriją „Nuogaliai“. Skulptūrų serija yra to paties pavadinimo menininko projekto antra dalis.

Adresas: Panerių skulptūrų parkas, Vilnius (54.632215, 25.145034)

Pasiklydus skambinti: +37067270603

Kiaurai matosi!

„Nuogalių“ skulptūrų serija sukurta remiantis sienų tinkavimo pavyzdžiais, surinktais iš šiuo metu Vilniuje naujai įrenginėjamų butų. Tinkavimo technika, jos atlikimo judesiai ir naudojami įrankiai beveik nepakito nuo tada, kai buvo ištobulinti senovės Egipte. Pradžioje tinkavimas buvo naudojamas sienoms sutvirtinti arba siekiant ant jų perteikti dviejų dimensijų piešinius, kurių siužetai varijavo nuo dievų atvaizdavimo iki kasdieninės veiklos atspindžių. Šiandien, sparčiai augant gyvenamojo būsto poreikiui, tinkuotojo judesiai ir toliau nepraranda aktualumo, sykiu išlikdami nepastebimi. Kaip ir kiekviena ilgai gyvuojanti praktika, tinkavimas geba prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių, tuo pačiu neprarasdamas pagrindinės savo paskirties – nelygumus ir įtrūkius išlyginti ar paslėpti taip, kad jie netrukdytų tapti matomoms kitoms praktikoms.

Panerių skulptūrų parkas, kuriame bus eksponuojama „Nuogalių“ skulptūrų serija, buvo įkurtas po 1985 m. surengto betono skulptūrų simpoziumo „Skulptūra pramoniniame peizaže“. Simpoziumas vyko tuo metu čia buvusios Vilniaus stambiaplokščių namų detalių gamyklos teritorijoje.

Pagrindinis „Nuogalių“ atspirties taškas – sienų tinkavimo praktika ir skirtingi tinkuotų paviršių pavyzdžiai, surinkti iš Vilniuje naujai statomų pastatų. Tinkuotojo darbas projekte atskleidžiamas ir kaip mąstymo būdas, ir kaip neutralizuojančių paviršių bei ekonominių objektų kūrimas. Domimasi estetika, nulemta tiek globalios ekonomikos greičio, tiek impulsyvių ir neretai neracionalių sprendimų, plona riba tarp autorinio bei anonimiško veiksmo, ryšiais tarp kolektyvinio darbo ir individualių atradimų. Projekte svarbi materialioji „Nuogalių” pusė: įgudusių rankų judesių sukurti tinkuotų sienų paviršiai leidžia meistrui išlikti nepastebėtam.

Kitos projekto dalys:

Birželio 19 ir 20 d. įvyko Akstino performansas „Be pavadinimo” (2015). Performanso metu buvo patikrinta senovės Graikijos filosofo ir poeto Empedoklio hipotezė, kuria jis teigė, kad matymą įgalina iš žmonių akių sklindanti šviesa.

Šių metų rudenį pasirodys menininko leidinys, sudarytas iš pokalbių su sienų tinkuotojais ir patirčių, užfiksuotų dienos metu vykstančiuose naktinių klubų vakarėliuose.

Ačiū: Antanas Laukaitis, Gerda Paliušytė, Alexandra Bondarev, Virginija Januškevičiūtė, Gediminas Akstinas, Kazimieras Sližys.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Gediminas G. Akstinas (g. 1987) – lietuvių menininkas, šiuo metu gyvenantis Vilniuje. 2015 m. baigė studijas Sandbergo institute. Tarp paskutinių menininko personalinių parodų – „Kompanionai“ Gedimino pr. 45-2, Vilniuje (2017m.); „SHIP“ Amsterdamo „Kunstverein“ (2015 m.); ir „BROWSERS“ keliuose trumpalaikės nuomos butuose Vilniuje (2014 m.). 2017 m. Amsterdamo „San Serriffe“ knygyne ir Šiuolaikinio meno centro skaitykloje Vilniuje buvo pristatytas Akstino autorinis leidinys „it depends“.