.
2010    04    01

Garso meno paroda „Kultūrpolyje“

artnews.lt

Fl.Gruber darbas. Atspaudas ant metalo

Lietuvoje garso parodų praktiškai nebūna, dažniausiai garso menas pristatomas specifiniuose festivaliuose ar programose, o atskiri garso meno kūriniai nepastebimai integruojami į kokią didžiulę grupinę parodą. Todėl tikrai džiugu, kad balandžio 8 d. 18 val. „Kultūrpolyje“ (Bažnyčių g.4, Klaipėda) atidaroma reziduojančio menininko Florian Gruber (Viena, Austrija) garso meno paroda „Klaipėdos diskografija Dienoraštis 2010″.

Kiekvienas miestas turi savo akustines savybes – savo garsovaizdį. Pastarąjį  mix‘ą sukuria architektūra, infrastruktūros, atliekančios savo betarpišką vaidmenį, ir šio, neretai disonuojančio  milžiniško „orkestro“ dirigentas –  Mes. Agresyvų urbanizuoto polio gaudesį, subtilų  gamtinės aplinkos garsyną, konkrečios akimirkos ir vietos skambesį menininkas Florian Gruber  fiksuoja  nedidele skaitmeninio garso įrašymo aparatūra. Improvizuojant, derinant skirtingus sąskambius sukuriama nepakartojama atmosfera, kaip orientyras į  vieną ar kitą  menininko vaizduotės transformuotą erdvę.
Parodos  metu bus galima įsigyti autorinį menininko CD, o kai kurias šio garso dienoraščio ištraukas galima parsisiųsti nemokamai adresu: www.transmedia.at mp3

Pristatomoje parodoje „Klaipėdos diskografija Dienoraštis 2010″ taip pat bus eksponuojamos dvi garso skulptūros, susijusios su miestu ir miestiečiais, kurias menininkas sukūrė  rezidencijos Klaipėdoje metu.

„Aš ieškau tam tikrų savybių, kurios visuomet yra objektų viduje. Jos ten egzistuoja nuolat, tik gal ne iškarto pastebimos. Būtent jas aš stengiuosi „prakalbinti“ savo sukurtais metodais – garso vibracija sudaryti  objektams sąlygas, transformuotis į naujus, masyvesnius, laisvai judančius  darinius“.

Paroda veiks iki balandžio 29 d.