.
2012    09    19

Galerijos „Vartai“ ketvirtadienio peržiūroje - Leono Somovo ir Dariaus Žickaus instaliacija

artnews.lt

 

Rugsėjo 20 d. 18 val. galerijos „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius)  ketvirtadienio peržiūroje bus pristatoma ne tiek jauno menininko kūryba, kiek Lietuvoje jaunas reiškinys – technologiškai sudėtinga ambientinė interaktyvi instaliacija: Leono Somovo ir Dariaus Žickaus „Nuages“ (Debesys). Kūrinys pavadintas pagal instaliacijos muzikinę dalį įkvėpusią Debussy orkestrinės kompozicijos „Trys noktiurnai“ pirmą dalį.

Abu autoriai ateina iš muzikos pasaulio: Leonas – žinomas garso inžinierius, prodiuseris ir elektroninės muzikos kūrėjas, Darius – muzikantas, prodiuseris ir garso dizaineris, beveik 20 metų gyvenęs ir dirbęs Londone, tai pirmas jų bendras ir tapdisciplininis interaktyvus projektas.

Prieš beveik pusantrų metų sumanytas projektas jau rodytas galerijose 12/10 ir Tower‘s Art Gallery Briuselyje bei Piano.lt koncertų salės Vasaros festivalyje Vilniuje. Tačiau kiekviena iš instaliacijų turėjo naujai erdvei pritaikytą akcentą, todėl vizualia ir interaktyvumo prasme iš dalies skyrėsi. Galerijoje „Vartai“ lankytojų lauks interaktyvi šviesų kompozicija.

Tuo tarpu instaliacijos esmė lieka ta pati: Leonas ir Žickus pristato interaktyvią multimedijos aplinką, kurioje persipina specialiai šiam projektui sukurtos kompiuterinės programos, modifikuota akustinė aplinka ir sensorinės sistemos. Į Nuages aplinką patekęs lankytojas atsiduria priešais debesuoto dangaus projekciją ir „Kinect“ giluminę infraredinę kamerą. Artėdamas prie kameros, lankytojas išvysta iš debesų projekcijos išnyrantį savo siluetą bei išgirsta garsėjantį garso takelį. „Patekęs“ į projekciją, lankytojas savo kūno judesiais gali reguliuoti muzikinio takelio garsumą, tuo tarpu prie sienų pritvirtinti sensoriai paverčia lankytojo skleidžiamus garsus ir paviršių lytėjimą į papildomus perskusijos elementus. Taip žiūrovai tampa tarsi instaliacijos bendraautoriais, koreguojančiais menininkų sukurtą muzikinę viziją.