.
2009    06    02

Galerijoje "Kairė - dešinė" - "mokslinė" Škotijos grafika

artnews.lt

Tarpdisciplininis „Designs for Life“ projektas, tyrinėjantis ląstelių ir genų laboratorinių duomenų vizualizaciją, skatina diskusijas, kurios nori nenori kyla susijungus mokslui ir vizualiajai kultūrai. „Designs for Life“ įgyvendintas Dundee Universiteto vizualiųjų tyrimų centre (VTC), Škotijoje. Šio universiteto Biocentro tyrėjų mokslininkų grupė, susidomėjusi vizualizacijos procesu, išvysė šilkografijos techninį kūrimo būdą, paremtą laboratorinių tyrimų metu gauta moksline informacija bei atvaizdais. Grafikos atspaudas čia gimsta susijungus mokslinėms žinioms ir patirčiai su meniniais įgūdžiais. Projektas buvo itin sėkmingai įgyvendintas gimtinėje. Projekto darbų paroda pirmą kartą pristatyta VTC 2008 m., o Dundee miesto meno ir kultūros paveldo skyrius įtraukė „Designs for Life“ į savo mieste vykdomą edukacinę programą, kurios metu visuomenė turėjo progos susipažinti su projektu ir interaktyviai jame dalyvauti.

Antrojoje škotų grafikos meno parodoje „BLOCKS“ pristatomi trys autoriai – Scott Hudson, Richie Cumming ir Suzie Scott. Grafikos atspaudai čia vienijami bendro vardiklio – yra vienaip ar kitaip inspiruoti architektūros. S. Hudson šilkografijų serija paremta išlikusiais arabiškų koklių piešinais. Savo kūryba autorius pabrėžia senųjų kultūrų įtaką šiuolaikiniam dizainui. S. Scott parodoje „BLOCKS“ pristato šiuolaikinės architektūros inspiruotą šilkografijų seriją. Savo darbuose menininkė sujungia tekstilės studijų metu įgytas žinias su grafikos srities žiniomis. R. Cumming darbai įtakoti paties autoriaus sukurtų graffiti ir trafaretinių kūrinių. Šioje parodoje jo grafikos atspaudai byloja apie socialinį ir industrinį nuosmukį. Visi trys parodos „BLOCKS“ autoriai studijavo Jordanstone menų ir dizaino koledže. Paskutiniuoju metu menininkai dirbo Dundee šiuolaikinio meno centre.

2009 06 02, 18.00 val. Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ vyks išsamus projekto „Designs for Life“ pristatymas ir diskusijos su projekto dalyviais – škotų menininkais Scott Hudson ir Paul Liam Harrison bei mokslininke dr. Mhairi Towler. Vakaro metu dalyviai išsamiai pristatys jungtinio projekto raidą, prasidedančią laboratorijose gautais duomenimis ir užsibaigiančią profesionaliu grafikos atspaudu, atsakys į žiūrovams iškilusius klausimus. Vakaro metu bus pristatoma papildoma medžiaga – specialiai šiam projektui škotės Rachel Smith parengta choreografinė kompozicija ir škotų kompozitoriaus Alex Smoke sukurtas muzikinis darbas. Taip pat bus atidarytos „Designs for Life“ ir „BLOCKS“ parodos. Vakaro metu bus vaišinama škotišku viskiu.

Parodų atidarymas 2009 06 02, 18.00 val.
Parodos veiks 2009 06 02 – 06 20

www.graphic.lt informacija.