.
2023    08    30

Galerija „Meno parkas“ dalyvaus tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje POSITIONS Berlyne

artnews.lt

Galerija „Meno parkas“, šių metų rugsėjo 14–17 dienomis, dalyvaus tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje POSITIONS Berlin, kurioje pristatys keturių menininkų – Roberto Antinio, Eglės Ulčickaitės, Gabrielės Aleksės ir Neringos Naujokaitės kūrinius.

Galerijos „Meno parkas“ stendo nr. C12

Renginio vieta: Tempelhof oro uostas (5-6 angaras, Tempelhofer Damm 45, 12101 Berlynas, Vokietija)

Skulptorius, grupės „Post Ars“ narys Robertas Antinis (g. 1946) įtraukia žiūrovus interaktyviomis skulptūromis peržengiančiomis tradicines ribas tarp meno ir auditorijos. Mugėje pristatomi kūriniai iš instaliacijos sukurtos 2002 m. kaip didesnio projekto, skirto akliesiems ir silpnaregiams, dalis. Didelę savo kūrybinio gyvenimo dalį Antinis paskyrė alternatyvių meno patyrimo būdų paieškoms, siekdamas įtraukti publiką kaip aktyvius dalyvius.

Tapytoja Eglė Ulčickaitė (g. 1989) gilinasi į atminties, laiko, kultūrinio tapatumo kompleksiškumą. Jos kūryba kviečia apmąstyti praeities įtaką dabarčiai, fiksuojant nostalgijos esmę ir įtampą tarp šiuolaikinės tikrovės ir praėjusios eros liekanų. Paveiksluose ji apmąsto materialinę aplinką – objektus, interjerus, kraštovaizdžio elementus, tačiau koncentruojasi į besikeičiančią, utilitarinę reikšmę prarandančią, aplinkos dalį. Naujausiuose paveiksluose ji renkasi vizualiai konkrečias, bet kontekstualiai gana abstrakčias idėjas.

Gabrielės Aleksės (g. 1990 m.) meninė vizija kviečia žiūrovus žvelgti toliau, įsižiūrėti į save ir susidurti tiek su miesto peizažų tuštuma, tiek su giliomis vidinėmis savasties gelmėmis. Iš pirmo žvilgsnio jos paveikslai atrodo aiškūs ir lengvai perskaitomi, juose vyrauja linijinė perspektyva ir statiška kompozicija, tačiau autorė tarsi įvilioja žiūrovą į savo vaizdinių pasaulį. Belaikėje erdvėje sustingusios akimirkos, pasižymi komfortu ir ramybe, kurios daugelis iš mūsų ieško. Darbų serija pradėta tapyti prasidėjus pirmajam karantinui. Tuo metu autorė jautėsi izoliuota nuo žmonių ir nuo vietų, todėl jos kūriniai tampa savęs atradimo ir vidinės ramybės priemone. 

Neringa Naujokaitė (g. 1966) savo kūryba, sprendžia svarbias socialines problemas. Jos darbai apima įvairias medijas – nuo vaizdo instaliacijų iki fotografijos – ir atskleidžia įgimtą susižavėjimą visuomenės reiškiniais. Jos kūrinyje „Golzheimas“ užfiksuota įvairių socialinių sferų sankirta viename Vokietijos rajone; iliustruojamas sudėtingas žmonių būvis ir pabrėžiamas jos įsipareigojimas savo kūryba nagrinėti sudėtingas temas.

Galerijos „Meno parkas“ dalyvavimą POSITIONS Berlin meno mugėje iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

Vizualas: Eglė Ulčickaitė. „Trisdešimt keturi“. 2023. Drobė, aliejus. 123 x 113 cm