.
2022    02    28

Frankofonijos dienos Kaune: užburianti prancūziška dvasia visą kovo mėnesį

artnews.lt

Kartu su pavasariu į miestą sugrįžta frankofoniška kultūra. Iki pat kovo 31 d. kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami dalyvauti virtualiose paskaitose, koncertuose, parodų peržiūrose, diskusijose bei įsimintinose degustacijose. Renginiai skirti kovo 20-ąjai – Tarptautinei frankofonijos dienai – atskleis prancūzakalbių šalių švietimo, istorijos, politikos bei kultūros subtilybes.

„Tradicija tapęs renginių ciklas suvienija milijonus frankofonijos gerbėjų visame pasaulyje. Organizatoriai pasistengė, kad paskaitų ir parodų apie turtingą prancūziškai kalbančių šalių kultūrą gausa įkvėptų nesustoti domėtis. Galbūt pradėsite mokytis prancūzų kalbos ar į savo racioną įtrauksite naujų skonių. Visą mėnesį kauniečiai turės galimybę pažinti frankofoniją dalyvaudami renginiuose gyvai arba virtualiai“, – kalbėjo Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Pažintis su Mažuoju Paryžiumi

Tradiciškai kovo mėnesio veiklų ciklas pradedamas tarptautine moksline konferencija „Frankofoniškojo pasaulio kultūra ir politika“, o bene ryškiausiu programos akcentu taps virtuali paroda „Tarp Kauno ir Paryžiaus“.
Joje bus pristatyta žymių tarpukario menininkų M. ir K. Petrauskų išsaugotų eksponatų įvairovė. Fotografijose, dokumentuose, laiškuose ir rankraščiuose užfiksuota prancūzų menininkų veikla Pirmosios Lietuvos Respublikos Kaune laikais, Valstybės teatro solistų gastrolės, studijos ir gyvenimas Prancūzijoje.

Prancūzijos pėdsakus, istorines legendas ir skonius išsamiau susipažinti padės specialiai tam sukurtas maršrutas „Bonjour, Kaunas“. Pasivaikščiojimai atmintyje išliks ilgam – juk tarpukariu laikinąja sostine tapęs Kaunas neatsitiktinai vadintas Mažuoju Paryžiumi. Miestas išsiskyrė elegantiška architektūra, vakarietišku skoniu, aukšto lygio restoranais ir salonais.

Kelias į kultūrą – per maistą

Daugeliui frankofoniška kultūra asocijuojasi su gurmanišku maistu ir įspūdinga skonių palete, tad iki pat kovo pabaigos mieste netruks su tuo susijusių renginių. Vienas jų – Kauno Vinco Kudirkos viešoji bibliotekoje organizuojama diskusija „Duona, sūris ir prancūzai: šventi reikalai“. Jis pristatys kartose išsaugotas patiekalų receptūras, aukščiausią pagarbą kulinariniam paveldui ir prancūziško svetingumo svarbą.

„Didžiulę prancūzų gyvenimo dalį sudaro maistas. Geri ir autentiškomis tradicijomis pagaminti patiekalai vienija ir prireikus padeda susitaikyti, o valandų valandas trunkantys pokalbiai prie stalo – atneša harmoniją ir meilę į kiekvieno namus. Tad susitikime pasikalbėti apie prancūzus prie bendro stalo su aistringomis Frankofonijos kultūros puoselėtojomis Lietuvoje – Aušra Fokiene ir Roberta Rutkauskiene“, – kviečia Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos atstovė Monika Straupytė.

Frankofonijos mėnesį vainikuos jautrus ir užburiantis Evelinos Sašenko ir Vyganto Kazlausko nemokamas koncertas „LA VIE EN ROSE“. Elegantiška muzika įkvėps pajusti frankofonijos šalių dvasią, kvies mėgautis ir branginti kiekvieną akimirką, kaip moka tuo garsėjanti prancūzų tauta.

2022-ųjų Frankofonijos mėnesio renginių programa siūlo per 30 skirtingų veiklų ir užsiėmimų. Daugiau apie juos – internete: https://bit.ly/bonjour_kaunas.