.
2013    09    20

Fotoreportažas iš parodos „Fast Flux“ atidarymo Studio-X, Niujorke

artnews.lt

photo6

Rugsėjo 10 d. Studio-X erdvėje, Niujorke, atidaryta lietuvių menininkų, Rupert para-akademinės programos dalyvių paroda „Fast Flux“.

Atidarymo diskusijoje dalyvavo: Juan de Nieves (Rupert),
 Inesa Pavlovskaitė (Parodos ko-kuratorė)
, Lytle Shaw (Niujorko Universitetas), 
Kazys Varnelis (Network Architecture Lab), 
Mark Wigley (Kolumbijos Universitetas).

Nuo rugsėjo 10 iki spalio 4 dienos Studio-X NYC svečiuojasi grupelė menininkų iš Lietuvos, kurių meniniuose projektuose, pristomuose parodoje, vienaip ar kitaip reiškiasi šie ryšiai tarp meno ir architektūros (nekilnojamojo turto), Niujorko (šerdies pasaulio centro) ir Lietuvos (periferija, be kurios nebūtų ir paties centro).

Parodos dalyviai: Audrius Pocius, Gediminas G. Akstinas, Viktorija Rybakova, Six Chairs Books, Karolis Kaupinis, Robertas Narkus.

1966-ųjų rugpjūtį Jurgis Mačiūnas, padedamas Jono Meko, užsimojo įkurti menininkų kooperatyvą Soho rajone. Kolchozą su Fluxshopu ir 120 vietų kino teatru jie abu įsivaizdavo Greene gatvėje nr. 16-18, į rytus nuo įvažiavimo į Holland tunelį; rajone, kuriame gyveno pirmoji Manhatano lietuvių-amerikiečių bendruomenė.

Nors Greene gatvės kooperatyvui nebuvo lemta atsirasti, Mačiūnas tęsė veiklą ir Soho įkūrė daugybę loftų. Dirbdamas jis nemėgo laikytis kitiems įprastos tvarkos, nuolat susidurdavo su problemomis dėl pinigų ir dėl terminų. 1975-ųjų lapkritį elektriko Peterio D. Stefano užsakyti galvažudžiai sukėlė smarkias muštynes, per kurias Mačiūnas neteko akies. Praėjus dešimčiai metų nuo Soho projekto pradžios, Mačiūnas išvyko į Niumarlborą Masačusetse, ten nusipirko ūkį, vildamasis pradėti naują, užmiestinį Flux kooperatyvą. 1978-ųjų gegužės 11-ąją The New York Times jo nekrologą pavadino ,,Menininkas ir projektuotojas Jurgis Mačiūnas kūrė Fluxus, kad išvystytų Soho‘‘.

Mačiūnas paliko Soho prieš trisdešimt penkerius metus. Ilgą laiką vykusi rajono postmodernizacija jau seniai pasibaigusi. Išnyko ne tik vietos pramonė, bet ir rajoną išgarsinusi meninė veikla. Dabartinis Soho tenkina globalaus miesto poreikius – tai išskirtinė vieta puikioms parduotuvėms bei naujajai žiniasklaidos ir dizaino infrastuktūrai.

Vakariausioje Soho dalyje įsikūrusi Studio-X NYC (Kolumbijos universiteto Architektūros, planavimo, ir išsaugojimo fakulteto urbanistinių laboratorijų tinklo platforma) suteikia galimybę tyrinėti ryšius tarp meno ir architektūros, Niujorko ir Lietuvos.

Partnerystė tarp RUPERT ir Network Architecture Lab, Studio-X NYC, Kolumbijos universiteto Architektūros, planavimo ir išsaugojimo fakulteto.

IMG_0032

IMG_0050

IMG_0055

IMG_0058

IMG_0042

IMG_0037

IMG_0082

IMG_0077

IMG_0039

photo

photo2

photo3

Nuotraukos: Carlos G Solis-Keyser, Columbia GSAP, Rūtenė Merkliopaitė.