.
2013    05    06

Festivalio „Kaunas Photo“ baigiamoji paroda „Aleksandras Macijauskas. Vinys“

artnews.lt

A.M. Vinys1

Gegužės 8 d., trečiadienį 17 val. Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejuje (V.Putvinskio g. 64, Kaunas) atidaroma dešimtojo fotomeno festivalio „Kaunas Photo“ pavasarinės dalies parodinės programos baigiamasis akcentas – Aleksandro Macijausko 75 metų jubiliejui skiriama paroda „Aleksandras Macijauskas. Vinys“.

Aleksandras Macijauskas (g. 1938 m.) – viena ryškiausių dvidešimtojo amžiaus antrosios pusės asmenybių fotografijos meno pasaulyje. Jo fotografijos buvo ne tik buvo rodomos šimtuose parodų, salonų, konkursų skirtingose pasaulio šalyse, tačiau ir lygiuojamos šalia įtakingiausių pasaulio meistrų kūrinių, tokių kaip Henri Cartier Bresson, Bill Brandt, Mario Giacomelli ir kitų. A.Macijausko išskirtinumą apibūdinti gali ir tai, kad jo darbai dar aštuntame XX a. dešimtmetyje buvo rodyti Arlio fotografijos festivalyje, Venecijos bienalėje, įtraukti į fotografijos istorijos veikalus, o jo monografiją „My Lithuania” išleido viena respektabiliausių leidyklų – „Thames & Hudson”.

A. Macijauskas, pasaulyje laikomas vienu svarbiausiu pokarinio fotografinio avangardo kūrėju, o mums Lietuvoje žinomas kaip aktyvus fotografijos organizatorius, ilgametis Kauno fotografijos galerijos vadovas, spalvinga, principinga ir sąmojinga asmenybė.

Pats Aleksandras Macijauskas nevedė savo kūrybinės biografijos įrašų, todėl jo kūrybinės biografijos aprašymai, kuriuos galime rasti – sausoki,
apjungiantys įrašus apie personalines parodas, išleistus albumus, gautus svarbiausius apdovanojimus. Jose ne vien trūksta detalių įrašų apie dalyvavimą grupinėse parodose, konkursuose bet ir tikslios bibliografijos apie tai, kur spausdinti darbai bei kitų kūrėjo biografijos dimensijų.

Paroda „Aleksandras Macijauskas. Vinys” siekia supažindinti su asmeniška fotografo gyvenimo ir kūrybos kelio interpretacija, sutelkia dėmesį į įvykius ir atsitiktinumus, kurie fotografui atrodė reikšmingiausi. Paroda, vesianti žiūrovą chronologiškai „nuo vinies iki vinies” leis iš arčiau pažvelti į žinomų ir nežinomų įvykių, kūrinių priežastingumus ir paradoksus bei su fotografui būdingu sąmoju ir ironija atsakys į daugybę klausimų…

Dėl ko Macijauskas pradėjo fotografuoti? Koks skirtumas tarp pirmojo sėkmingo kadro iš turgaus Utenoje cenzūruotos ir necenzūruotos versijos? Į ką Macijauskas iškeitė Nacionalinę kultūros ir meno premiją?.. Atsakymai į šiuos ir dar daug kitų klausimų parodoje, kurioje rodomos fotografijos iliustruos atskirus kūrėjo biografijos tarpsnius, jų atradimus, nuotaikas, problematikas.

Parodos kuratorius – festivalio vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

Paroda veiks iki birželio 2 d.