.
2012    04    02

Ernesto Parulskio paskaita „Memorialinės lentos Lazdynuose“ NDG

artnews.lt

Balandžio 5 d., ketvirtadienį, 20 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) įvyks antroji „Architektūros [pokalbių] fondo“ rengiamo ciklo  „Modernieji paveldai“ paskaita, kurios pranešėjas Ernestas Parulskis kalbės tema „Memorialinės lentos Lazdynuose“. Paskaitoje bus svarstoma, ar gali gausus modernios architektūros palikimas virsti realiu ir visuomenei priimtinu paveldu.

Ernestas Parulskis – eseistas ir menotyrininkas, rašo (ir skaito paskaitas) apie ribinius – šalia meno ir kasdienybės – objektus. E. Parulskis studijavo Vilniaus dailės akademijos Meno istorijos katedroje ir Vilniaus universiteto tarptautinėje vadybos mokykloje, įkūrė savo tinklaraštį stebiu.lt, naujienų portalą balsas.lt. Nuo 1998 metų intensyviai rašo esė ir komentarus Lietuvos žiniasklaidai.

Pirmoji eseisto visuomenei pristatyta knyga – „Kasdienybės kunstkamera“ (2010), kurioje kūrėjas kritiškai žvelgia į visuomenėje nusistovėjusias dogmas ir kandžiai, bet subtiliai aptaria mūsų gyvenimo kasdienybę.

Apie septintąjį pokalbių ciklą „Modernieji paveldai“:

Nors sąvokos „modernumas“ ir „paveldas“ turi kardinaliai priešingas reikšmes: pirmasis veržliai žvelgia pirmyn, o antrasis siekia sustabdyti praeities akimirkas, šiandieninėje visuomenėje jie paradoksaliai egzistuoja drauge, kadangi paveldas nuolat jaunėja, o jo samprata kasdien grėsmingai plečiasi. Mūsų dienomis tapo sunkiau pasakyti ne kas paveldas yra, bet kas jis nėra bei nuspręsti, kaip elgtis su moderniųjų laikų palikimu.

Septintojo paskaitų ciklo, kurio kuratoriai yra architektas Lukas Rekevičius bei architektūros istorikė Marija Drėmaitė, tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į šiuolaikinio elgesio su paveldu problemas, gilintis į „vertybės“ formavimosi mechanizmą ir daikto tapimo paveldu procesą.

Renginys nemokamas.