.
2013    05    27

Edukacinės programos „Nepriklausomybės dvidešimtmečio menas ir kinas“ antroji dalis NDG

artnews.lt

Gelguda Cerniauskaite 2011

Gegužės 29 d., trečiadienį, penktajame edukacinės programos senjorams „Nepriklausomybės dvidešimtmečio menas ir kinas“ susitikime bus tęsiama paskutinė programos tema –  prisiminimai, įamžinti mene ir kine. Turi praeiti bent 20 metų, kad įvykis ar laikotarpis taptų istorija, tad dabar iš mūsų visų prisiminimų rašome vėlyvo sovietmečio ir pirmųjų Nepriklausomybės metų istoriją. Menas ir kinas yra puikios priemonės atkurti skirtingus prisiminimus ir kurti daugiasluoksnę istoriją.

Programa:

16.30 val. pirmoji susitikimo dalis, skirta vaizduojamojo meno edukacijai (kviečiami registruotis senjorai).


NDG pastovios ekspozicijos 10 salė „Atviri kūriniai“

Jonas Gasiūnas, “Mokytoja” (2005 m.)

Video NDG auditorijoje

Menotyrininkės Danutės Gambickaitės įžanga.

Deimantas Narkevičius, „Istorija“ (1998 m., 7 min.)

D. Narkevičius, „Aplankant Soliarį“ (2009 m., 17 min.)

Neringa Černiauskaitė, Ugnius Gelguda, “Dabar labiau nei bet kada” (2011 m., 9 min.)

17.30 val. antroji susitikimo dalis, skirta kino edukacijai (atvira visiems norintiems).


Kinas NDG auditorijoje

Kino kritikės Izoldos Keidošiūtės įžanga.

Lina Lužytė, “Jau puiku, tik dar šiek tiek…” (2009 m., 28 min.)

Edukacinė programa „Nepriklausomybės dvidešimtmečio menas ir kinas“ organizuojama bendradarbiaujant Nacionalinės dailės galerijos Edukacijos centrui ir Lietuvos kino centrui. Penkių susitikimų metu kartu su NDG edukatorėmis, menotyrininke Danute Gambickaite ir kino kritike Izolda Keidošiūte skirtingais aspektais kalbama apie Nepriklausomybės dvidešimtmečiu sukurtą vaizduojamąjį meną ir kiną. Aptarus Lietuvos XX a.–XXI a. dailės ekspozicijoje rodomus pastarųjų dešimtmečių darbus, užsiėmimai pratęsiami NDG auditorijoje susipažįstant su galerijos Informacijos centre turima naujausia videomedžiaga. Paskutinioji užsiėmimo dalis – šiuolaikinio kino programa – dar pagilina žinias apie aptariamo laikotarpio menus.

Susitikimų metu ieškoma vaizduojamojo ir kino meno sąsajų bei skirtumų, aiškinamasi, kaip viena daro įtaką kitam, kokias to meto politines ir kasdienio gyvenimo permainas šie menai atspindi ir kaip užsiėmimo dalyvių asmeninė patirtis padeda juos suprasti.

Iliustracijoje: Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė, Dabar labiau nei bet kada, 2011. Skaitmenizuotas 16 mm filmas, 9 min.