.
2009    03    20

Dovanos - VDA Kauno grafikos katedros studentų paroda

artnews.lt

DOVANOS

Tai paroda, skirta pristatyti VDA Kauno dailės fakultete dvi savaites trukusio kūrybinio-praktinio seminaro, kuriame dalyvavo vienuolika VDA KDF Grafikos katedros studentų, rezultatus. Seminarą organizavo lektorė Greta Grendaitė, vykdė Nacionalinės Bergeno menų akademijos profesorė Rita Marhaug.

Pasitelkdami inspiraciją, gimusią susipažinus su prancūzų sociologo Marcel Mauss tekstu “Dovana” (“The Gift”), kuris yra gerai žinomas kaip vienas ankstyviausių ir reikšmingiausių studijų, skirtų tyrinėti abipusiškumo žmonių tarpusavio santykiuose bei keitimosi dovanomis fenomeną, iškėlėme atvirą problematinį klausimą dėl skirtingų strategijų tampant menininku šiandieną, juo būnant, randant savo poziciją visuomenėje bei santykį su ja.

Nėra sudėtinga galvoti apie meną kaip gryną dovaną visuomenei. Meno kaip tam tikros veiklos, užsiėmimo, glaudžiai susijusio su instinktyviais žmogaus egzistenciją lemiančiais poreikiais, suvokimas buvo įsišaknijęs nusistovėjusiuose estetiniuose-religiniuose žmonių įpročiuose gerokai anksčiau nei išsivystė pinigų pagrindu grindžiama ekonomika ir susiformavo moderni meno institucijų samprata. Šiandieną menininkai turi įdėti ypač daug pastangų siekiant sukurti savo išskirtinę viziją, pritraukiančią žiūrovą ateiti ir patirti, dažniausiai neprašant už tai jokio užmokesčio. Tačiau, kaip daugelis iš savo patirties žinome, nėra tokio dalyko kaip nemokami pietūs. Tad kągi mes gauname už visą tai arba ko mes mainais galime tikėtis iš visuomenės? M. Mauss savo tekste teigia, jog objekto davimas (įteikimas) neišvengiamai įpareigoja gavėją.

Kovo 21 d. 12 val.
VDA KDF galerija „Studija” Muitinės g. 4