.
2016    05    05

Deimanto Narkevičiaus filmas varžysis Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalyje

artnews.lt

deimanto-narkeviciaus-filmas-20072015-5729e9c57ad81

Gegužės 5-10 dienomis seniausio ir prestižiškiausio Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalio konkursinėje programoje įvyks Deimanto Narkevičiaus filmo „20.07.2015“ premjera. 15’08 min. trukmės filmas sukurtas pasitelkiant stereoskopines priemones.

3D formato filmo operatorius – Audrius Kemežys, garso takelio inžinierius – Sigitas Motoras, kompozitorius – Miša Skalskis, montažas Deimanto Narkevičiaus ir Kosto Radlinsko. 3D postprodukciją atliko Kostas Radlinskas.

Dokumentiniame filme „20.07.2015“ Deimantas Narkevičius fiksuoja plataus atgarsio susilaukusį Vilniaus Žaliojo tilto skulptūrų nukėlimo procesą. Nuo 1952 metų Vilniaus centre stovėjusios skulptūros, per daugiau nei šešiasdešimt metų tapo neatsiejama miestovaizdžio dalimi.

Per 1990-91 metų laikotarpį, kuomet iš Lietuvos viešųjų erdvių buvo šalinamos tarybinio laikotarpio skulptūros, šios aštuonios figūros išliko ir buvo įtrauktos į saugomų kultūros vertybių sąrašą, tačiau 2015 metų liepos 21 dieną skulptūros buvo nukeltos.

Menininkas su filmo kūrėjų komanda keletą dienų stebėjo skulptūrų nukėlimo parengiamuosius darbus bei patį įvykį.

Filme garsas bei tekstinis naratyvas asocijuojamas su paminklo išnykimu bei bronzinių kūnų pašalinimu virsta stereoskopiniu video performansu, kamerų kalibravimas tampa savitu ritualiniu veiksmu išlydinčiu objektus.

Įvykio filmavimas bei neišvengiamas dalyvavimas procese tuo pačiu yra ir medijavimas, ir prieš menininko valią vykstantis jo įteisinimas.

D.Narkevičiaus kūryba dažnai apibūdinama kaip santykių tarp istorinių politinių represijų dokumentacijos ir atminties tyrimas. Menininkui itin svarbu kaip atvaizdavimas konstruoja tiesos ir realybės suvokimą, kaip sąveikauja asmeninės ir kolektyvinės patirtys bei pačios medijos refleksija.

Menininko kūryba plačiai pristatoma įvairiuose šiuolaikinio meno renginiuose, Roterdamo, Berlyno ir kituose kino festivaliuose. 2001 metais jis atstovavo Lietuvai 49-ojoje Venecijos bienalėje, 2008 metais įvertintas prestižiniu Vincento van Gogho apdovanojimu bei Nacionaline kultūros ir meno premija. 2010 metais Tarptautiniame Kauno kino festivalyje buvo surengta jo filmų retrospektyva.

D.Narkevičiaus filmai Oberhauzeno kino festivalyje rodyti ne kartą, o 2014 metais šiame forume pristatyta kūrėjo filmų retrospektyva. 1954 metais įkurtas Tarptautinis Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalis yra vienas svarbiausių ir seniausių trumpųjų kino formų festivalių pasaulyje. Festivalio programa unikali tuo, jog yra itin atvira naujausioms kino formoms bei tendencijoms. Joje rodoma ne tik žymų kino kūrėjų bet ir šiuolaikinio meno atstovų kūryba.

Oberhauzeno kino festivalyje apdovanojimus yra pelnęs lietuviški filmai: Audriaus Stonio „Neregių žemė“, Arūno Matelio „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį“, Dianos ir Kornelijaus Matuzevičių „Iliuzijos“, konkursinėse programose rodyti Valdo Navasaičio, Oksanos Burajos, Emilijos Škarnulytės ir kitų autorių filmai. 2014 m. Skirmantos Jakaitės ir Solveigos Masteikaitės animacinis filmas „Neeuklidinė geometrija“ pelnė ekumeninės žiuri apdovanojimą.

Iliustracijoje: Deimanto Narkevičiaus filmas „20.07.2015“