.
2019    03    01

Danutės Gražienės paroda „Žvilgsnis“ galerijoje „Kairė-dešinė“

artnews.lt

Kovo 5 d., 18.30 val. VGMC galerijoje „Kairė-dešinė“ (Latako g. 3) atidaroma Danutės Gražienės paroda „Žvilgsnis“.

Danutė Gražienė kūrybinį kelią pradėjo 8 dešimtmetyje. Išmėginusi įvairius spaudos būdus (linoraižinį, litografiją, giliaspaudę), ilgainiui dailininkė pasirinko ir ištobulino spalvoto oforto ir akvatintos technikas. Šiuose grafikos lakštuose vyravo metaforiški, šešėlių gaubiami miestovaizdžiai. Vėlesnėje kūryboje pasakojimai prabilo kadruotėmis, atsirado neskaitomo šrifto detalių, reljefo – taip meistriškai Lietuvoje jį eksploatuoja nedaugelis.

Pastaraisiais metais Gražienė daugiau tapė, tačiau pamažu vėl grįžta prie estampo, šįkart – linoraižinio. Šioje parodoje pristatomi naujausi, 2015–2019 m. laikotarpiu sukurti menininkės atspaudai. Kokią formą bepasirinktų, dailininkė geba sukurti jautriai autobiografišką istoriją, subtiliais pustoniais, šešėliais ar optiniu paviršiaus virpėjimu pavaizduoti jausmus. Autorė teigia stebinti žmonių veiksmus, judesius, užmezganti pokalbį, po to apie tai galvoja, piešia, karpo, dėlioja ir klijuoja figūras, raižo, voluoja dažus, kelis kartus atspaudžia, kol erdvė popieriaus paviršiuje pradeda virpėti, kol figūrų buvimas joje virsta būsenomis. Pastebiu, kad visai nepriklausomai nuo to, kokias grafikos technologijas naudoju, atvaizdas žmogaus, su pergyvenimais ir didžiuliu savo šešėliu klajojantis po begalinę erdvę, kaip ir anksčiau lieka mano akiratyje. Neišvengiamai jo egzistencija, jo judėjimo trajektorija įtraukia mane į tą pasaulį, kuris, atrodo, neturi nei pradžios, nei pabaigos – sako autorė.

Danutė Gražienė (g. 1950) – grafikė, 1974 m. baigė dailės pedagogiką Vilniaus valstybiniame dailės institute. Surengė 18 asmeninių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Dalyvauja lietuvių dailininkų estampo, piešinių, ekslibrisų, mažosios grafikos ir knygos meno parodose. Nuo 9 dešimtmečio iliustruoja mokslinės ir grožinės literatūros knygas.

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras
Rėmėjai LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

Paroda veiks 2019 m. kovo 5–30 dienomis