.
2018    11    22

CREATurE Live Art performansų vakaras POST galerijoje

artnews.lt

Nuo 2012 m. Kaune vykstantis festivalis CREATurE Live Art, šį rugsėjį džiuginęs kitokio meno pasiilgusius žiūrovus, Lapkričio 24 d. į šiuolaikinio meno galeriją POST sugrįžta su dar vienu renginiu. Besibaigiant rudeniui ir gilėjant tamsai CREATurE virsta tamsos padaru. Performerių duetas Kainulainen&Latva ir Timo Viialainen iš Suomijos, bei Lilia Scheerder iš Nyderlandų, dalinsis savo jutimais ir pamąstymais tamsos tema. Ne paslaptis, kad performanso menas dažnai mus stato akistaton su nepatogiais klausimais ir jautriomis temomis. Ne išimtis ir šis kartas. Trys performansai, trys skirtingos prieigos, dvi valandos tamsos apsupty.

Lilia Scheerder – grafikė, garso ir performanso menininkė sako, kad tamsa jai yra naturali būsena, tiek į ją supančią aplinką, tiek į jos kūrybą prasiskverbia mažai šviesos, vyrauja tamsios spalvos ir tamsios temos, bet visada su pozityvumo krisleliu: „Mane įkvepia ne tai, kas sugriauta, bet tai, kas nepaisant nieko, tęsiasi. Tai, kas atsisako pasiduoti, atsisako mirti, ir dėl to triumfuoja“.

Timo Viialainen – tarpdisciplininis menininkas iš Helsinkio, šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Belfaste, visada kuria kontekstualius ir įvietintus darbus. Į tamsą jis žvelgia tarsi mokslininkas, per padidinamąjį stiklą tiriantis šiuolaikinės visuomenės poreikį nuolat būti apšviestai ir iš to kylančias baimes. „Kai mes netenkame pasaulio suvokimo per vizualumą, mes galime pradėti girdėti ir suprasti, kad be matymo yra ir daugiau egzistavimo būdų.“, – sako menininkas.

Kainulainen & Latva, duetas, CREATurE publikai jau gerai pažįstamas iš ankstesnių renginių, Kaune nauju performansu užbaigs ciklo „List of Phobias” (liet. fobijų sąrašas) turą po Europą.

Performansų ciklas buvo sukurtas, bandant pasidalinti patirtimi vaiko, bijančio tamsos ir jau suaugusio, suprantančio, kad ta baimė vis dar turi priežastį. Stingdanti tamsos baimė ir prievarta patirta vaikystėje, itin jautri tema, kuria kalbėti menininkams tapo įmanoma tik performanso kalba. „Performanso menas yra vienas iš būdų bandyti šviesti, matyti ir būti matomiems supančioje tamsoje“, – sako menininkai.

Lapkričio 24 d. 19:00-21:00

Galerijoje POST

Laisvės al. 51a, (4 aukštas), Kaunas

Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba