.
2020    10    28

Cikloa „Keliai į autonomiją“ diskusija su Ewa Majewska

artnews.lt

Lapkričio 2 – 3 d. vyks trečiasis virtualios vakarinės mokyklos „Keliai į autonomiją” ciklas: „Silpnasis pasipriešinimas arba Pavargusios namų šeimininkės protestas” su feministe filosofe ir aktyviste Ewa Majewska.

Programa:

Lapkričio 2 d. 19 val. vyks skaitymo grupė, kurioje bus aptariamas Ewos Majewskos straipsnis „Feminist Art of Failure, Ewa Partum and the Avant-garde of the Weak“. Skaitymai vyks internetu, anglų kalba, reikalinga registracija el. paštu paths.to.autonomy@gmail.com.

Lapkričio 3 d. 19 val. Kauno menininkų namų Facebook paskyroje įvyks viešas pristatymas ir diskusija su Ewa Majewska „Silpnasis pasipriešinimas arba Pavargusios namų šeimininkės protestas”. Renginys vyks anglų kalba, be registracijos.

Diskusija: Ewa Majewska, „Silpnasis pasipriešinimas arba Pavargusios namų šeimininkės protestas”

Mes Rytų Europoje gyvename akseleruotais laikais. 1989 m. prasidėjusi Aksominė revoliucija nušlavė valstybės hegemoniją ir atvėrė vartus korporaciniam bei privačiam kapitalui užvaldyti asmenis bei jų grupes, tuo pačiu dar ir išmontuojant viešosios sferos likučius. „Nėra tokio dalyko kaip visuomenė“, – tepasakė Margaret Thatcher. Jungtinės institucinės politikos ir kapitalo pajėgos jau tris dešimtmečius daro viską, kad šis priežodis virstų realybe. Tad skaitant įvairias „Akseleracionizmo manifestų“ versijas mums belieka šypsotis. Ar beįmanoma judėti dar greičiau, nei jau lekiame? Turėjome prisivyti Vakarus, Europą, pasaulį, globalinį atšilimą, Pietus, Šiaurę, kolonializmą, feminizmą, tarptautinę akademiją, korporacinius darbo režimus, konsumerizmą, internetą, kūrybinį kapitalą, kultūrines industrijas… turėjome nesvarstydamos šokti į šią neoliberalią vėlyvojo kapitalizmo kūdrą ir niekam nerūpėjo pamokyti mus plaukti, tad nemažai mūsų ir nuskendo. Dėl to esame silpnos, bet kartu ir gebančios išgyventi. Aha, Antrasis pasaulis, Rytai – jie beveik tikrąja to žodžio prasme pranyko iš geopolitinių žemėlapių. Nė viena nebesuprantame, iš kur mes.

Vadinasi, mūsų politinio veiksnumo [agency] ir pasipriešinimo supratimas tikriausiai skiriasi nuo tų, kuriuos susikūrė Šiaurė, Vakarai ir Pietūs. Turėtume pradėti nuo frazės „Mes dar nepražuvome“, kuria, beje, prasideda ir Lenkijos bei Ukrainos himnai – giesmės, kurios neva reprezentuoja mus visas, ne tik nacionalistus, tad galime jomis ir pasiremti – bent jau tam, kad atmestume nacionalizmą.
Silpnasis pasipriešinimas – tų, kurios ištvėrė ir išgyveno, tų, kurios kovoja toliau. Tų, kurioms tapatybė neduodama arba kurios pačios jos nenori – arba abu vienu metu. Tų, kurios savo politines strategijas įgyvendina tiesiogiai įsitraukdamos į įvykius, bet tuo pat metu užsiima labai įprastais ir paprastais dalykais; tų, kurios dalinasi, taip apeidamos skirtį tarp viešo ir privataus. Trumpą silpnojo pasipriešinimo sampratos pristatymą (anglų k.) galite rasti čia: https://krisis.eu/weak-resistance/

Ewa Majewska – feministė filosofė ir aktyvistė, gyvenanti Varšuvoje. Dėsto Ščecino meno akademijoje, anksčiau dėstė Varšuvos universitete bei Krokuvos Jogailos universitete, buvo vizituojanti dėstytoja Kalifornijos universitete (Berklyje), Berlyno ICI ir Vienos IWM institutuose. Išleistos keturios jos knygos ir apie 50 straipsnių bei esė akademiniuose ir neakademiniuose žurnaluose bei rinkiniuose, įskaitant „e-flux“, „Third Text“, „Journal of Utopian Studies“ ir „Jacobin“. Šiuo metu tyrinėja Hegelio filosofiją, daugiausiai dėmesio skiria dialektikai ir silpnumo sampratai, kritinio feminizmo teorijai bei antifašistinėms kultūroms. 2021 m. bus išleista naujausia E. Majewskos knyga Feminist Antifascism. Counterpublics of the Common (Feministinis antifašizmas. Bendrijų kontr-viešoji erdvė).

 Skaitymo grupė: Ewa Majewska „Feminist Art of Failure, Ewa Partum and the Avant-garde of the Weak“

Kaip dekonstruoti hegemoniją nepasiduodant hegemono instrukcijoms? Savo straipsnyje Majewska žvelgia į vienos pirmųjų (aktyviai kūrusios nuo 7-ojo dešimtmečio) Lenkijos menininkių-feminisčių, Ewos Partum, darbus per silpnojo pasipriešinimo – silpnojo universalizmo, silpnojo mesianizmo, silpnosios minties, silpnųjų galios, silpnųjų ginklų ir, žinoma, (kreivojo) nesėkmės meno – prizmę. Atmesdama „netikrą skirtį“ tarp melancholiškojo ir besipriešinančiojo feministinio meno (bei tarp melancholijos ir pasipriešinimo apskritai?), Majewska pristato kelis būdus priešintis patriarchaliniam neoliberalizmui „be sunkios dramaturgijos, heroiškų gestų ir mesianistinių vilčių naštos“.

Sesiją moderuos Tomas Marcinkevičius.

Tekstą skaitymui galima rasti čia:http://luna6.lt/paths-to-autonomy/lt.html

„Keliai į autonomiją” – vakarinė mokykla, kurios 5 dalių programoje nuo spalio iki gruodžio mėn. – internetu pasiekiamos diskusijos, pristatymai ir skaitymų grupės apie Rytų ir Vakarų kultūrinio autonomizmo istorijas bei praktikas. Mokyklą organizuoja projektų erdvė Kabinetas bei politinė erdvė Luna6. Komunikacijos partneris: Kauno menininkų namai. Renginio dizainas: Studio Cryo instagram.com/studiocryo/. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.