.
2023    02    13

Choreografės E. Vizbaraitės ir kino režisierės E. Kairytės performansas: kas yra meilė?

artnews.lt

Ketvirtadienio vakarą kviestiniai svečiai rinkosi kūrybinių industrijų centre „Tech Arts“. Čia choreografė ir šokėja Erika Vizbaraitė kartu su kino kūrėjais kultūros bendruomenei pristatė video instaliaciją-performansą „Meilės chrestomatija“. Šį šokio ir kino kūrinį, įkvėptą noro pažinti meilę, žiūrovai gegužę galės išvysti ypatingoje vietoje – „TechZity Vilnius“, buvusio siuvimo fabriko „Lelija“ patalpose.

Mus supančiame pasaulyje – dainose, filmuose, dailėje, popkultūroje – yra pilna meilės apraiškų. Pasąmoningai mums tai kuria tobulos meilės įvaizdį ir mes imame jo siekti. Choreografės ir šokėjos Erikos Vizbaraitės įkūnijama būtybė – tarsi baltas lapas, nieko nežinantis apie meilę. Tačiau ji labai nori tai sužinoti ir keliauja po skirtingas Lietuvos vietas, kur žmonės dalinasi savo meilės istorijomis.

„Šis projektas apjungė skirtingų sričių kūrėjus – šokio meno atstovę Eriką Vizbaraitę, kino režisierę Eleną Kairytę, skulptorių ir scenografą Vladą Suncovą. Besiruošdami šiam performansui, kūrėjai visoje Lietuvoje kruopščiai rinko autentiškas meilės istorijas ir jas atkūrė įtraukdami pačius pasakotojus. Tad šiame kūrinyje dalyvauja ne tik įvairių meno sričių atstovai, bet ir realūs žmonės“, – apie „Meilės chrestomatiją“ pasakoja kūrybinė projekto prodiuserė Rūta Jekentaitė.

Šokio ir kino instaliacijos „Meilės chrestomatija“ kūrybinė grupė gegužės pradžioje žiūrovams ją ketina atverti ypatingoje, neužilgo neatpažįstamai pasikeisiančioje Vilniaus erdvėje – buvusio siuvimo fabriko „Lelija“ patalpose.

Video instaliaciją sudaro trijuose ekranuose rodomi video darbai. Juose dokumentalumas persipina su šokio performansų ir eksperimentinio kino elementais. Tokia kūrinio forma žiūrovui leis į meilę pažvelgti net iš kelių skirtingų perspektyvų – nuo emocinės iki antropologinės.