.
2011    10    07

Baltijos menininkų paroda Taline „Vietos karta: atvaizdas, atmintis ir fikcija Baltijos šalyse“

artnews.lt

Spalio 7 d., penktadienį, atidaromoje grupinėje parodoje dalyvauja 10 jaunų Estijos, Latvijos ir Lietuvos menininkų, naudojančių fotografiją, Kuratorius Vytautas Michelkevičius kartu su menininkais bando apibrėžti „Vietos kartą“ ir surasti specifiškų vietai Baltijos fotografijos bruožų. Paroda anglišku dviprasmiu pavadinimu Generation of the the Place: Image, Memory and Fiction in the Baltics vyksta vienoje iš pagrindinių Talino meno erdvių – Talino parodų rūmuose (Kunstihoone).

Paroda vyksta Talino fotografijos mėnesio NATŪRALI MAGIJA programoje organizuojamoje kartu su „Talinas – Europos kultūros sostinė 2011“.

Ši paroda – tai projekto Re:Searching the Baltics (Tyrinėjant Baltijos šalis/Ieškant Baltijos šalių) dalis, kuriuo Vytautas Michelkevičius siekia peržvelgti, kaip XX a. aštuntajame–devintajame dešimtmetyje gimę Baltijos šalių menininkai naudoja fotografiją. Dviejų epochų sandūroje užaugusią kartą tebelydi gyvi prisiminimai iš ankstyvosios vaikystės Tarybų Sąjungoje ir paauglystės nepaliaujamai besikeičiančioje posovietinėje aplinkoje. Tokia vietinio fin de siècle patirtis suteikė šiai kartai savitą bendrumo jausmą, aiškiai atskiriantį ją nuo ankstesnės ir vėlesnės, grynai posovietinės, kartos.

Parodoje dalyvaujantys menininkai: Arnis Balčus (LV), Ugnius Gelguda (LT), Marge Monko (EE) Krista Mölder (EE), Robertas Narkus & Milda Zabarauskaitė (LT), Kaspars Podnieks (LV), Rimas Sakalauskas (LT), Tadas Šarūnas (LT), Sigrid Viir (EE).

Projektas kelia klausimą, ką reiškia būti karta, siejama šios konkrečios vietos? Ar vieta kuria mus, ar mes kuriame savąją vietą? Ar geopolitinė regiono vienybė reiškia, kad esama bendrumų ir jo mene? Kokia yra bendra kartos atmintis ir kaip ji išryškėja jos vaizdinijoje? Kokias bendras patirtis, tikras ar fiktyvias, galime atsekti vienos kartos menininkų darbuose?

Parodoje susipina keletas teminių sluoksnių. Tai dokumentinės fotografijos, kaip žanro, kvestionavimas, fotografinis mąstymas apie laiką bei vietą, savitų vietos ypatybių bei bendrų kartos bruožų paieška ir tyrimas, kaip ši menininkų karta naudoja fotografinius atvaizdus.

Paroda drauge yra ir bandymas apibrėžti Baltijos šalių fotografijos kontekstą. Visi projekte dalyvaujantys menininkai yra rodę savo darbus Vakaruose, bet niekada nebuvo susitikę vienoje parodoje sekti įvietinto pasakojimo. Parodoje eksponuojami atvaizdai pasakoja vietines istorijas, brėždami kolektyvinį Baltijos šalių peizažą fotografijoje.

Paroda Talino parodų rūmuose veiks iki lapkričio 20 dienos. 2011 m. pabaigoje projektą užbaigs knyga, kurioje tekstais ir atvaizdais bus pristatytas išsamesnis tyrimas.

Talino fotografijos mėnuo yra pirmasis tarptautinis fotografijos ir videomeno festivalis, kurį organizuoja Estijos fotografinio meno asociacija. Didžioji Fotografijos mėnesio programos dalis vyks 2011 m. spalio mėnesį – tai parodos ir renginiai, tyrinėjantys fotografinių medijų galimybes, ribas ir erdvinius saitus. Tarp festivalio akcentų yra personalinė Boriso Michailovo paroda Talino parodų rūmų galerijoje. Taip pat  grupinė paroda – BEYOND (Look at my face: my name is Might Have Been; I am also called No More, Too Late, Farewell.) Kumu meno muziejuje, kuruojama Adamo Budako (AT). Be to, vyks fotofilmų festivalis su specialiuoju svečiu Gusztávu Hámosu (DE), parodos butuose ir daug kitų renginių.

Daugiau informacijos apie programą ir atidarymų datas rasite čia: www.fotokuu.ee

Iliustracijoje: Arnis Balčus „Amnezija“, 2008.