.
2021    05    14

Baigiamoji VDA Fotografijos ir medijos meno bei animacijos programų paroda „O ką, jeigu?“

artnews.lt

O ką, jeigu?

O ką, jeigu vaizduotė sėdi ant tos pačios kėdės kaip tikrovė ir seka akimis besisukančius dulkeoidus, o kitame kambaryje save stebinti sąmonė įkvepia ir iškvepia tiesiai į ausį? Prieangyje, įsmukusi į perlamutru žvilgantį, permainingą DI kūną, ji „dirbtinai intelektualiai“ atsisuka kažkam atėjus ir laukia bet kokio klausimo. Šalia girdisi duomenis pumpuojanti mašina, kuri gaudo saulės pliūpsnius ir sinchroniškai matuoja twitter žinutes sentimenų skalėje. O ką, jeigu raguota gamta grįžta pas žmogų per saugų atstumą į kino salę, o blakstiena sukelia drugio efektą, kol suirutė siautėja virtualybėje? O ką, jeigu nenuspėjamumas, nenumatytas atvejis ir atsitiktinumas raibuliuoja veidrodiniu vandens paviršiumi ar išeikvoti daiktai prabyla liūdesio kalba?

Baigiamojoje Fotografijos ir medijos meno bei animacijos (FAMM) programų BA ir MA darbų parodoje galerijose „Atletika“, „Vilniaus fotografijos galerija” bei „Rupert“ patalpose jaunieji menininkai išskleidžia daugybines galimybes „o ką, jeigu?“ klausimui. Jis atveria horizontus ir veikia kaip pažadas neribotoms trajektorijoms. Po fizines ir kibernetines parodos erdves išsivaikšto skirtingos kūrybinės temos ir raiškos: nuo vaiduokliško, išgaravusio ir žiūrovų įkvepiamo kūrinio, gyvenančio fluidiškoje apkalbų erdvėje, kinetinių trimačio spausdintuvo išspausdintų kosmoso dulkių, suprogramuoto kompiuterinio „priežasties ir pasekmės“ žaidimo, smėlio kanalais keliaujančių fugų-skruzdžių peizažo iki „zoom in/out“ principu veikiančios daugiakanalės roko metamorfozės.

Vieni kūriniai vaikšto susijungiančiais vaizduotės ir tikrovės koridoriais, kiti permąsto technologijos ir žmogaus santykio klausimus, kalbėdami apie atsitiktinumo reikšmę, duomenų poetiką, intermedialumą ar „post-digital“ situaciją. Autoriai pasitelkia platų technologijų spektrą: preparuotus kineskopinius monitorius, LiDAR, fotogrametriją, VR, pieštinę 2D animaciją, ir kt. Jaunieji menininkai atsigręžia į kasdienybę ir jos artefaktus ar socialinius kontekstus, panardina į patyrimines aplinkas. Parodą nusėja daugiabalsis pliuralizmas, migruojantis tarp ekranų, monitorių, garsų ir vibracijų, objektų ir fotografijų, papildančių, pridengiančių ar prasilenkiančių tarpusavyje.

Galerijoje „Atletika“ (gegužės 19 d. – birželio 3 d., III-VI 16-19 val.):

Mantė Baranauskaitė
Greta Grajauskaitė
Lukas Keizikas
Miglė Markulytė
Gabrielė Oržekauskaitė
Deinora Rudėnaitė
Edvinas Sinkevičius
Ona Julija Steponaitytė
Danielius Marius Šermukšnis
Jokūbas Verbickas
Urtė Akelaitytė
Barbora Agnietė Drazdauskaitė
Dovilė Rapalytė
Emilija Zuzevičiūtė

„Rupert“ patalpose (gegužės 28 d. – birželio 4 d., I-V 10-17 val.):

Aistė Marija Stankevičiūtė

„Vilniaus fotografijos galerijoje“ (gegužės 26 d. – birželio 19d., II-V 12-18 val., VI 12-16 val.):

Rasuolė Jautakytė
Laurynas Mataitis
Laura Mickutė
Rita Stankevičiūtė
Adomas Žudys

ATSIDARYMŲ DIENOS:

Gegužės 19 d. 16.00-19.00 („Atletika“)
Gegužės 26 d. 12.00-18.00 („Vilniaus fotografijos galerija“)

GYNIMAI:

Vieši BA darbų gynimai – gegužės 27 d. ir 28 d. galerijoje „Atletika” bei „Rupert” patalpose.
Vieši MA darbų gynimai – birželio 1 d. Vilniaus fotografijos galerijoje bei Vilniaus dailės akademijoje (1 a. hole, Maironio g. 3).

ORGANIZATORIAI:

Parodą organizuoja Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedra (FMMK) kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS) ir Lietuvos fotomenininkų sąjunga (LFS).

FMMK vykdo Animacijos bakalauro, Fotografijos ir medijos meno bakalauro ir magistro programas. FAMM BA/MA – šių programų studentų baigiamieji darbai. Daugiau informacijos: www.vda.lt; www.facebook.com/vdafotomedija.

LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

www.atletikaprojects.lt
www.photography.lt

Parodos koordinatorės:

Laura Stasiulytė-Gudaitė, Irma Stanaitytė-Bazienė, Gailė Cijūnaitytė