.
2010    10    12

Baigiamoji „Migruojančių meno akademijų“ paroda bei konferencija Berlyne

artnews.lt

450px-Days_&_directions_MAP_Laboratory_4_Aiste_Virsulyte

Spalio 14-16 vengrų  kultūros institute „Collegium Hungaricum“ Berlyne vyks baigiamoji „Migruojančių meno akademijų“ („Migrating Art Academies“) laboratorija „Migrating:Art:Academies:“, kurioje bus pristatyta finalinė studentų darbų paroda ir konferencija apie migraciją, meną ir edukaciją. Projekte dalyvavo trijų šalių – Lietuvos, Vokietijos ir Prancūzijos – meno akademjos, kurių studentai kemperiais keliavo link skirtingų Europos taškų ir kūrė bei gyveno „kelyje“.

„Migrating Art Academies “ siekis – diskutuoti apie naujas edukacines ir kultūrines praktikas šiuolaikinėje Europje „be sienų“. Laboratorija ieško aktyvaus dialogo su meno akademijų studentais, dėstytojais, visuomene ir bando surasti efektyvesnes bendradarbiavimo tarp skirtingų šalių ir meno mokyklų strategijas.

2 metų projektą  finalizuojančioje „Migruojančių dailės akademijų“ parodoje bus pristatyti daugiau nei 30 studentų meno kūriniai. Darbai buvo sukurti 4 kelionių-laboratorijų po Europos valstybes metu ir varijuoja nuo piešinių iki žemėlapių, instaliacijų ir interaktyvių darbų. Parodos atidarymo metu, ketvirtadienį, spalio 14 d., jaunieji menininkai atliks ir interaktyvius performansus išskirtinio „Collegium Hungaricum“ erdvėje.

Renginio metu bus pristatyta ir 300 puslapių knyga, apibendrinanti 2 metų trukmės projekto tyrinėjimų lauką. Knyga, padalinta į tris dalis –  „Migrating:“, „Art:“, ir „Academies:“ –  taip pat yra ir navigacinė renginio sistema.

Konferencija, vyksianti penktadienį ir šeštadienį, bus padalinta į 4 tematines dalis, atitinkamai skirtas migracijai, edukacijai, technologijoms ir apskrito stalo diskusijai su studentais. Konferenciją pradės projekto pirmasis koordinatorius ir dabartinis Braunšveigo meno universiteto (Hochschule für Bildende Künste Braunschweig) prezidentas Hubertus von Amelunxen, kalbėsiantis apie judėjimo ir migravimo dilemą. Toliau žurnalistė ir dėstytoja Alix de Morant dalinsis savo pastebėjimais apie kultūrinį nomadizmą ir nepastovumo estetiką. Lietuvių filosofo Gintauto Mažeikio, tyrinėjančio nacionalinių mitų kūrimą, tema bus migracija, suprantama kaip aplinkybė ar sąlyga.

Antroji penktadienio konferencijos dalis bus skirta diskusijai apie naujas strategijas meno edukacijos srityje. Jakaterina Lavrinec, dirbanti urbanistikos ir medijų srityje Lietuvoje, konferencijoje pristatys mokymo ir mokymosi reiškinius urbanistinėje erdvėje. Braunšveigo meno universiteto profesorė Annette Tietenberg kalbės apie kultūrinę produkciją, kuri jungia teoriją ir praktiką. Adam Somlai-Fischer, menininkas ir dizaineris dirbantis su naujosiomis medijomis, pristatys interaktyvių sistemų galimybes darbui tarpdisciplininėje terpėje.

Šeštadienio technologinė konferencijos dalis kvies diskutuoti apie naujas meno formas. Ji prasidės nuo Martin Howse, menininko, programuotojo, teoretiko ir filmų kūrėjo prezentacijos apie psicho-geofiziką. Apie reklamos plotų miestuose galimą keitimą meno darbų ekspozicijoms skirtoms erdvėms pasakos Naujosios Zelandijos menininkas Julian Oliver. Estijos meno akademijos (EESTI Kunstiakadeemia) Naujosios medijos departamento profesorius Raivo Kelomees istoriniu požiuriu nagrinės meno kūrinius kuriamus per fizinį atstumą ar suvokiamus skirtingame laike. Finalinė Apskrito stalo diskusija su studentais bus moderuojama Wolfgang Knapp, Berlyno meno universiteto (Universität der Künste Berlin), Meno kontekste instituto profesoriaus.

Apie „Migruojančias meno akademijas“

„Migruojančios meno akademijos“ yra bendras edukacinis trijų aukštųjų meno mokyklų projektas – Vilniaus dailės akademijos, Europos vizualiųjų menų mokyklos (Angouleme, Puatje, Prancūzija) ir Kiolno medijų menų akademijos (Kiolnas, Vokietija). Jo tikslas – sukurti inovatyvų edukacinį modelį, kuriame susijungtų naujos kūrybinių praktikų, mokymosi ir kolaboracijos formos. „Migruojančių meno akademijų“ metu studentai turi galimybę dirbti tarp jų įprastos akademijos aplinkos ir naujų, dar nepažintų virtualaus ir realaus pasaulio vietų. Projektas yra remiamas Europos komisijos programos „Kultūra 2007-2013”.

Daugiau informacijos: http://www.migaa.eu