.
2013    03    08

Atvira peržiūra „Mes norime ne tik duonos, bet ir rožių!“ MMC

artnews.lt

Aktas, 4. Violeta Bubelyte.1981

Kovo 8 d. Modernaus meno centro biuro erdvėse (Literatų g.8, Vilnius) pradeda veikti atvira peržiūra „Mes norime ne tik duonos, bet ir rožių!“ * Joje pristatomi Violetos Bubelytės, Ugniaus Gelgudos, Eglės Rakauskaitės, Artūro Valiaugos, Gintaro Znamierowskio darbai.

Ši MMC gyvai peržiūra skirta Tarptautinei moters dienai pažymėti. Moters dienos ištakos prasidėjo kartu su darbo klasės ir socialistų judėjimu. Šalia politinių tikslų jie kovojo ir už moters teises visuomenėje. 1908 m. kovo 8 d. 15 tūkst. siuvimo pramonėje dirbančių moterų išėjo į Niujorko gatves, reikalaudamos sutrumpinti darbo laiką, didesnių algų ir saugesnių darbo sąlygų. Taip jos pagerbė savo pirmtakes, kurios panašų protestą, tik mažesnį, buvo surengusios tą pačią kovo 8-ąją, 1857 m.

Moters dienai dedikuota peržiūra neturi pretenzijos konceptualizuoti moteriškumo ar feminizmo problematikos. Joje pristatoma tapyba, fotografijos ir videokūriniai yra atrinkti pagal siužetą; temos prasme jie atstovauja skirtingas idėjas ir kontekstus. Tačiau visi kūriniai vienaip ar kitaip atskleidžia individualų ir skirtingą žvilgsnį į moterį, moteriškumą ir gyvenimą tiek buitine, tiek egzistencine jo prasme.

Modernaus meno centras, kurio tikslas sukaupti reprezentatyvų modernaus ir šiuolaikinio Lietuvos vaizduojamojo meno nuo 1960–ųjų iki šių dienų fondą ir padaryti jį prieinamą visuomenei, rengia atviras kūrinių peržiūras. Per keletą gyvavimo metų spėjome sukaupti apie trijų tūkstančių profesionalaus meno (tapybos, grafikos, fotografijos, videomeno, skulptūros) kūrinių kolekciją, kuri buvo prieinama tik virtualioje MMC galerijoje (www.mmcentras.lt). Nuo šiol jos fragmentus, naujai įsigyjamus kūrinius galite pamatyti gyvai.

*Svarbiausias įvykis, kuris kovo 8-ąją įtvirtino kaip tradicinę moterų šventę, fiksuojamas 1911 m., kai „Trikampio“ fabrike dėl techninių gedimų kilo gaisras ir žuvo 146 žmonės. Tai 1912 m. sausio-kovo mėnesiais sukėlė didžiulį streiką, kuriame paplito garsusis šūkis: „Mes norime ne tik duonos, bet ir rožių!“ Štai iš kur kilo tradicija kovo 8-ąją moterims dovanoti gėles.

Peržiūra veiks iki  kovo 29 d.