.
2013    06    26

„ArtVilnius'13“ mugėje galerija „Artifex“ pristatys Barboros Gediminaitės instaliaciją „Šviesos dialogas - daiktai“

artnews.lt

gedminaite

Birželio 26-30 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO (Laisvės pr. 5) vyksiančioje „ArtVilnius’13“ mugėje, 3.2 stende, VDA tekstilės galerija „Artifex“  pristato Barboros Gediminaitės instaliaciją „Šviesos dialogas – daiktai“.

Panaudodama tūkstančio šešių šimtų veidrodėlių konstrukciją, šviesos ir atspindžio pagalba, autorė ant grindų kuria raštuoto kilimo projekciją. Stichiškas prabėgančio saulės zuikučio motyvas Barboros Gediminaitės instaliacijoje tampa statišku ir tikslingai suvaldytu piešinio segmentu.

Tiksliu veidrodėlio pasukimu šviesos atspindys projektuojamas ant žemės taip, jog sukuriamas taisyklingo kilimo ornamentas. Intriguoja kūrinio nematerialumas, lengvumas ir trapumas. Tekstilinis presciziškumas atsveria skulptūrinį instaliacijos monumentalumą. Šviesa paklūsta autorės protui, protas paklūsta šviesai. Racionaliai apgalvota, matematiniu tikslumu atlikta šviesos instaliacija, kuria emocionaliai paveikią, šiek tiek mistišką ir paslaptingą atmosferą, skatinančią meditacijai ir susikaupimui. Anot autorės tai – „jausmo ir proto pašnekesys“.

Bežodis šviesos atspindžių metaforiškumas lydi žiūrovą įžengiant į instaliacijos “vidų”. Priėjus arčiau, šimtai veidrodėlių plokštumų išskaido, dekonstruoja žiūrinčiojo atspindį, netikėtai primindami dailininkų kubistų portretinius ieškojimus. Ekspozicijos metu projektuojamo kilimo ornamentas bus kasdien kintantis.

Šis projektas atspindi VDA Tekstilės galerijos Artifex nuostatą, jog galerijoje pristatomas tekstilės menas nėra siejamas vien su siūlais ar kitais tekstiliniais pluoštais. Galerijoje pristatome menininkus, kurie panaudoja tekstilę kaip medžiagą ne vien siaurąja, bet ir pačia plačiausia prasme – t. y. jau pati informacija apie tekstilę gali tapti medžiagos pluoštu kūrybai. Taip pat galerija yra orientuota į jaunų menininkų pristatymą.