.
2021    11    15

Artėjant aukcionui „Už jūsų ir mūsų laisvę!“ tapytojai ragina nepamiršti kalinamų baltarusių

artnews.lt

Jau lapkričio 19 d. Vilniuje, Dailininkų sąjungos galerijoje, vyks aukcionas „Už jūsų ir mūsų laisvę!“, kurio metu kolekcionieriai ir meno mylėtojai galės įsigyti naujausius žinomų menininkų darbus ir taip paremti daugiau kaip 800 politinių kalinių bei jų šeimas Baltarusijoje.

 Aukcionui pateiktus tapytojų, grafikų, keramikų darbus iš anksto galima apžiūrėti šioje svetainėje https://www.ldsajunga.com/aukcionas (darbų sąrašas nuolat pildomas). Nors Lietuvoje ir Europoje šiandien daugiausia aptariamas ne Baltarusijoje esančių politinių kalinių, o tūkstančių migrantų pasienyje likimas, rengiamam aukcionui savo darbus sutikę skirti tapytojai sako norintys pasiųsti žinią, kad nepamiršome už laisvę kovojančių baltarusių.

„Matyt, reikia pripažinti, kad dailininkai nėra tie, kurie baltarusių žmonėms ir opozicijai gali padėti daugiausiai. Ir vis dėlto šį tą galime. Dalyvavimas aukcione yra simbolinis ženklas, kad mes prisimename, mes prisidedame. Pats žinios skleidimas, žmonių susibūrimas yra svarbus. Savo indėliu investuojame į ateitį Baltarusijoje su viltimi, kad ateis diena ir valdžia pasikeis“, – sako tapytojas Vytautas Tomaševičius. Aukcionui Vilniuje jis parinko savo nerimą perteikiantį darbą „Sapnas“ (akrilas, drobė).

Tapybą ir grafiką kūryboje jungiantis menininkas, atpažįstamas iš kruopščiai spaudžiamų monochrominių įspaudų, sako šiandien nebeįsivaizduojantis kūrėjo, dirbančio tyliai ir tiktai sau. „Labai daug tapytojų jau tam tikra prasme yra tapę politinėmis figūromis. Šiais laikais negali tiesiog pasislėpti ir apsimesti, kad aplink nieko nevyksta“, – įsitikinęs tapytojas V. Tomaševičius.

Aukcionui specialiai šiemet kurtą darbą „Grojantis Benediktinas“ (drobė, aliejus) pateikusi tapytoja Sigita Maslauskaitė sako, kad Lietuvos meno scenoje vis dar palyginti nedaug politinio angažuotumo, o tai tarptautiniame kontekste šiek tiek stebina. „Yra mieguistumo, abejingumo, nėra tvirtos menininkų laikysenos, išskyrus tikriausiai teatro sceną. Politinio indėlio stygių pastebi ir mūsų dailės kritikai. Tikiuosi, artėjantis aukcionas padės atkreipti visuomenės dėmesį į mušamus, gniuždomus baltarusius, dėl kurių man labai skauda širdį. Vyliausi, kad įvyks stebuklas ir pasaulis jų vienų nepaliks. Deja, taip neįvyko. Kas, jeigu ne mes, šiandien padėsime savo broliams kaimynams? Aš tai suvokiu kaip pareigą“, – sako tapytoja S. Maslauskaitė.

Beje, drobėje „Grojantis Benediktinas“ greta vargonų pavaizduotas benediktinų vienuolis, nors jie paprastai šiuo instrumentu negroja. „Tai paveikslas-giesmė. Jame įrašytos trumpos ištraukos iš Senojo Testamento psalmių: priešai bus nugalėti, niekieno kančios ir mirtys nėra beprasmės“, – atskleidė S. Maslauskaitė.

Aukcionui savo darbą „Apsnigtos gėlės“ (aliejus, drobė) pateikusi tapytoja Arūnė Tornau sako norėjusi būsimam kūrinio savininkui perteikti teigiamą emociją, džiugesį.

„Didžiosios Prancūzijos revoliucijos laikai praėjo, kuriamu menu keisti visuomenę tampa vis sunkiau, ką jau kalbėti apie tironijų įveikimą… Žinoma, smarkiai pergyvename dėl savo kaimynų ateities – matome, kas vyksta Baltarusijos pasienyje, girdime, kas dedasi šios šalies viduje. Tapytojų prisijungimas prie aukciono, skirto baltarusių politiniams kaliniams, yra pirmiausia moralinė pozicija. Tikimės, kad aukcione dalyvių pakaks ir pagalba įgis materialinę išraišką“, – sako A. Tornau.

Aukcione „Už jūsų ir mūsų laisvę!“ surinktos lėšos bus paaukotos labdaros ir paramos fondui, padedančiam Baltarusijos politiniams kaliniams.

 Aukcionas vyks: 2021 m. lapkričio 19 d., 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2)

Aukcionui pateikti meno darbai: https://www.ldsajunga.com/aukcionas (nuolat pildoma)

Registracija į aukcioną: https://forms.gle/Ey8DinRU2zuSD4Kw5

Renginio iniciatoriai: Lietuvos dailininkų sąjunga, Europos Parlamento nario Petro Auštrevičiaus biuras

Renginio globėjai: LR Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Baltarusijos demokratinės opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

 Iliustracijoje: Sigita Maslauskaitė. „Grojantis benediktinas“ 2020-2021. Aliejus, drobė, 130×100 cm.