.
2011    10    10

ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDAS kviečia į penktąjį pokalbių ciklą „MIESTAS. Lūžio taškai“ NDG

artnews.lt

Spalio ir lapkričio ketvirtadieniais Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje (Konstitucijos pr. 22) Architektūros [pokalbių] fondas pristatys įkvepiančių pokalbių ciklą „MIESTAS. Lūžio taškai“, kuriame šia tema penkias paskaitas skaitys septyni pranešėjai iš Nyderlandų, Kanados, Šveicarijos ir Lietuvos .

„MIESTAS. Lūžio taškai“ dėmesio centre – miestas – vienas kontraversiškiausių civilizacijos darinių, neatskiriama šių laikų kultūros dalis, kuris nuolat keičiasi, klesti ir nyksta, stebina ir nuvilia, o nuolatinė kaita išlaiko jį vienu populiariausių tyrimų objektų.

„MIESTAS. Lūžio taškai“ kuratoriai į Vilnių pakvietė išskirtines architektūros, filosofijos, menotyros asmenybes, kurios skatins publiką  pažvelgti į miesto problematiką netikėtais rakursais, panagrinėti miestų „lūžio taškus“, pažvelgti į miestą kaip į elementų sistemą ar gyvą organizmą.

Spalio 13 d., ketvirtadienį, 20 val. ciklą atidarys novatoriškos olandų architektų studijos „O+A strategies & architecture“ įkūrėjai Marc van Asseldonk ir Auguste van Oppen, kurie pristatys „atvirojo kodo urbanizmo“ koncepciją. Pastaruosius dešimtmečius Vakarų Europoje tiesioginiai vartotojai buvo laikomi nuošaliau nuo architektūros produktų, todėl ši atskirtis galiausiai lėmė iškreiptą miesto urbanistinį vystymąsi. Priešingai šiai tradicijai, „atviro kodo“ urbanizmas numato tiesioginių vartotojų integraciją: vartojimą laikydami pradžios tašku galime kurti geresnius miestus.

Marc van Asseldonk ir August van Oppen yra jaunos, Amsterdame įsikūrusios architektūros studijos partneriai. Laimėjusi Europan 9 konkursą, įkvėpimo ieškanti autentiško miesto aplinkoje, studija vysto architektūrą ir jos strategijas atsižvelgdami į ekonominį realizmą bei mechanizmus, skatinančius miestų vystymąsi.

Spalio 20 d. 20 val.  apie architektūrą, kaip kasdienio miesto sinchronizavimo priemonę kalbės VU docentas, vienas originaliausių šiuolaikinių Lietuvos filosofų Nerijus Milerius.

Po savaitės pertraukos, lapkričio 4 d. 20 val. – šį kartą penktadienį – į Vilnių atvyks nekomercinio žurnalo „Scapegoat“, rašančio apie architektūrą, kraštovaizdį bei politinę ekonomiką, įkūrėjai ir bendraautoriai Etienne Turpin ir Adam Bobbette iš Kanados.

Lapkričio 10 d., 20 val. Vilniuje viešies šveicarų urbanistas, tyrėjas, Ciuricho ETH universiteto dėstytojas bei  Roterdamo architektūros bienalės kuratorius Tim Rieniets. Knygų „Mažėjančių miestų atlasas“,  „Konfliktų miestas“; „Atviras miestas“ ir „Koegzistencijos projektavimas“ autorius savo pranešime pristatys visam pasauliui aktualią – „mažėjančių miestų“ – problematiką.

Ciklo pabaigoje, lapkričio 17 d. 20 val. nedažnoje rolėje išgirsime vieną iš populiariausių šiuolaikinių Lietuvos rašytojų, menotyrininkę Kristiną Sabaliauskaitę. Knygų „Silva Rerum“ ir „Silva Rerum II“ autorė pažvelgs į daugeliui paslaptingą XVII-XVIII a. Vilniaus gyvenimą, .

Šio ciklo paskaitas papildys ARCHITEKTŪROS [vaikų] FONDO  rengiami sekmadieniniai užsiėmimai šeimoms, kurių metu vaikai, jų tėveliai kartu su fondo savanoriais turės progą kūrybiškai diskutuoti apie supančią aplinką, kurti svajonių miestelio maketą, nagrinėti miestelį kuriančius vidinius dėsniai.

Taip pat ARCHITEKTŪROS [ekskursijų] FONDO organizuos ekskursiją po Vilniaus „miegamuosius“ rajonus, kurios metu bus lankomi Lazdynų, Karoliniškių, Viršuliškių, Justiniškių, Šeškinės, Pašilaičių, Pilaitės rajonai bei svarbiausi jų objektai. Renginys vyks spalio 22 d., šeštadienį, pradžia 10 val. Lazdynuose. Registracija el. paštu arch@archfondas.lt.

Paskaitų ciklas „MIESTAS. Lūžio taškai“ – tai jau penktasis ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO  projektas. Tęstinis įkvepiančių pokalbių projektas su išskirtiniais pašnekovais iš užsienio ir Lietuvos yra skirtas ugdyti humanišką, jautrią, mąstančią ir įžvalgią asmenybę. Daugiau informacijos ir video įrašus iš jau praėjusių paskaitų ciklų galima rasti http://www.archfondas.lt/paskaitos/pokalbiai

Penktojo ciklo kuratoriai – architektai Sabina Grincevičiūtė ir  Aurimas Sasnauskas.