.
2021    11    24

Architektūros fondo projektas „Aikštėje“ skelbia tekstų ir vizualinių pasakojimų apie architektūrą konkursą

artnews.lt

Architektūros fondo projektas Aikštėje skelbia trečiąjį tekstų ir vizualinių pasakojimų apie architektūrą konkursą. Kviečiame kurti laisvos formos tekstus arba vizualinius pasakojimus tema „Vertė“. Konkursas yra atviras visiems, kuriuos domina miestai ir architektūra.

Vertė

Architektūrinių reiškinių stebėtojai ir viešųjų erdvių, pastatų naudotojai, įsiklausykite į šį žodį. Koks jis fundamentalus ir daugialypis! Jis persmelkia viską, kas mums nors truputį svarbu. Kas mums patinka? Kas mums įdomu? Kas mums brangu perkeltine ir tiesiogine prasme? Ką saugome ir ką norime kurti – viską mėginame įvertinti: emociškai, istoriškai, sentimentaliomis ir pragmatiškomis vertėmis. Rodos akivaizdu, kad vertinimas negali egzistuoti be asmeniško požiūrio ir kad kiekviena vertė turi būti kažkieno pripažinta ar bent išsakyta. Visgi tai šito žodžio nepaverčia grynai subjektyviu: juk kolektyviai mėginame įvertinti daugybę reiškinių – nuo architektūrinio paveldo iki kvadratinio metro kainos. Ir kartais nesiseka, dažnai nesutariame.

Tad ar galima pasverti ir palyginti skirtingus žvilgsnius? Ar yra kažkas gero apleistose teritorijose, nesutvarkytuose paupiuose ar nykiose laiptinėse? Ar vertingosios paveldo savybės neima kvepėti ekseliu? Gal vertė ir yra geriausiai išreiškiama pinigais? Ar grožis visada yra ir gėris? Ar vertindami aplinkos kokybę tikrai pirmiausia turim žiūrėti iš žmogaus, o ne kitų planetos gyventojų perspektyvos? Ir galiausiai, ar nieko čia nepervertiname?

Aikštėje šiais metais kviečia Jus rašyti apie pamatytas, patirtas, suprastas ir pasiilgtas vertes.

Reikalavimai

Reikalavimai tekstams: 1200-2400 žodžių, reikalavimų stiliui nėra, pateikimo formatas – doc, docx, odt.

Reikalavimai vizualiniams pasakojimams: laisvos formos vizualiniai kūriniai – iki 10 nuotraukų arba iliustracijų, pateikimo formatas – jpg, png, tiff, su 300-600 žodžių aprašu (pateikimo formatas – doc, docx, odt).

 Kūrinius galima pateikti iki 2021 m. gruodžio 17 d. el. paštu komanda@aiksteje.lt.

Geriausių kūrinių autoriai gaus pinigines premijas (150 eurų). Autorių kūriniai 2022 m. bus publikuojami interneto portaluose ir kultūriniuose leidiniuose. Geriausius kūrinius atrinks Aikštėje organizatorių ir kviestinių ekspertų komanda.

Projekto strateginis partneris – Lietuvos Kultūros Taryba.

Projekto informacinis partneris – LRT.