.
2015    09    04

ARCHITEKTŪROS FONDAS kviečia į „Baltijos Paviljono“ projekto β versijos pristatymą XII Baltijos trienalėje

artnews.lt

Zona13

Rugsėjo 4 d., penktadienį, atsidarančioje XII Baltijos trienalėje Architektūros fondas pristato „Baltijos Paviljono“ projekto β versiją.

Ar šiuo metu, integravimosi į NATO ir Europos struktūras reformoms artėjant į pabaigą, yra kokių nors parametrų, be dabartinės geopolitinės situacijos, apibrėžiančių šį inertišką Baltijos valstybių regioną? Diskutuojant apie erdvinių praktikų ekologiją ir plėtrą plačiaja prasme, siekiama sustiprinti pilietinei visuomenei prieinamus įrankius, skirtus formuoti ir perprogramuoti pastatytąją aplinką. Tyrimo centre – materialios pastatų, infrastruktūrų ir išteklių srautų, apibrėžiančių šių trijų valstybių erdvę, išraiškos. Ši ankstyva ekspozicija yra sutrumpinta galimo viešo forumo versija – forumo, kuris padėtų identifikuoti naujas Baltijos valstybių architektūros užduotis ir kryptis.

„Baltijos paviljonas“ – tai komandos iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos iniciatyva, reprezentuosianti Lietuvą 2016 m. Venecijos architektūros bienalėje. XII Baltijos trienalėje pristatoma projekto β versija.

„Baltijos paviljono“ autoriai: Karlis Berzins, Jurga Daubaraitė, Petras Išora, Ona Lozuraitytė, Niklavs Paegle, Dagnija Smilga, Johan Tali, Laila Zarina ir Jonas Žukauskas.

„Baltijos Paviljono“ vakaro renginys:

2015 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienį, 18:00
Ignalinos atominės elektrinės atstovė Natalija Lichodedova pristatys IAE uždarymo procesą.
Giluminės geologijos laboratorijos vadovė dr. Gražina Skridlaitė kalbės apie Baltijos šalių žemės gelmių architektūrą.
fotografai Jonathan Lovekin ir David Grandorge kalbės apie fotografinį atvaizdą ir industrinį kraštovaizdį Baltijos šalyse.

Renginio trukmė 3 val.
Renginys vyks Šiuolaikinio meno centre, Vokiečių g. 2, Vilniuje.

„Baltijos paviljoną“ remia Lietuvos kultūros taryba.

XII Baltijos trienalė

TAI, KAS ŠIANDIEN MENO KŪRINYS, RYTOJ JAU GALI BŪTI KAŽKAS KITA – šiemetinės Baltijos trienalės mintys sukasi aplink šį sakinį, pasiskolintą iš interviu su menininku Davidu Bernsteinu. Mintis nėra nauja: tai, kaip suvokiame meno kūrinį ir ko iš jo tikimės, nuolat keičiasi. Dalykai užsimiršta, užsinarplioja ir, žiūrėk, kažkas jau žiūri ne į tą tūbos galą ar pučia ne į tą paveikslo pusę. Tiesa, kartais ši painiava nėra betikslė, o gal net ir visai ne painiava: tai, kas yra, suyra, daina tampa nuotaika, skulptūra – modeliu, o piešinys – raide. Apie ką tuomet geriau kalbėti, apie meno naudą ar meną panaudoti? O galbūt meną galėtume palikti ir visiškai nuošaly? Pabandykim sužinoti.

Dvyliktoji trienalė daugiau dėmesio, nei ankstesniosios, skiria Baltijos temai – tiek geografiniam regionui, tiek jo kultūrai, tiek jūrai. Tai tarpdisciplininis renginys, kuriam savotiškame jo paties moto („Tai, kas šiandien meno kūrinys…“) labiausiai įdomi paskutinioji jo dalis – „kažkas kita“. Tarp temų, kurios skleižiasi parodoje – įtaka, mainai, materialumas, poveikis. Greta šešias savaites veikiančios parodos paraleliai bus rengiami pokalbiai, pristatymai, paskaitos, pamokos ir koncertai – daugybė progų susitikti ŠMC ir kitose erdvėse.

Kuratorė: Virginija Januškevičiūtė

Atidarymas: 2015 m. rugsėjo 4 d., penktadienį, 18:00.

Iliustracijoje: Liepa II Jonathan Lovekin, 2015