.
2012    12    10

Antrajame renginių ciklo „Three Uses of the Knife“ pjūvyje – meno praktikos jautriuose socialiniuose kontekstuose

artnews.lt

Gruodžio 14 d., penktadienį, 16 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) vyks antrasis renginių ciklo Three Uses of the Knife susitikimas, kuriame dalyvaus teoretikė ir kuratorė Irmelo Kokko (FIN) bei Juozas Laivys ir Aušra Trakšelytė.

Antrąją seminarų ciklo dieną bus mėginama permąstyti menininko ir bendruomenės santykį ne tokiuose kultūriškai „tankiuose“ kontekstuose kaip maži miesteliai, nutolę nuo didmiesčių. Ar tai suteikia menininkui laisvę, ar atvirkščiai – įpareigoja? Ar susidūrę su tokiu kontekstu bei vietiniais gyventojais menininkai ima įžvelgti vyraujantį solipsizmą šiuolaikiniame mene? Tuo pačiu nuo centro nutolusios menininkų iniciatyvos dažnai būna sunkiai „suregistruojamos“ ir apibendrinamos, tad neretai didžiajame meno žaidime lieka marginalizuotos.

Jau du dešimtmečius menininkų rezidencijų problematiką nagrinėjanti suomių teoretikė ir kuratorė Irmeli Kokko Vilniuje pristatys savo tyrinėjimus apie menininkų kėlimąsi į kaimus ir miestelius praeityje ir šiandien.

Norvaišiuose gyvenantis ir kuriantis menininkas Juozas Laivys ir kuratorė Aušra Trakšelytė vaizdinio pokalbio metu aptars Laivio performansus, pradedant nuo jo apsigyvenimo Norvaišiuose iki dabar.

Programa:

Gruodžio 14 d., penktadienis:

16:00 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorija (Konstitucijos pr. 22, Vilnius)

Irmeli Kokko (FI) paskaita

16:45 – 17:00 pertrauka

17:00 Juozo Laivio ir Aušros Trakšelytės (LT) pokalbis

17:45 – 18:00 diskusija

Irmeli Kokko (Suomija) – kuratorė, Suomijos meno akademijos Helsinkyje dėstytoja. Ji yra  Helsinkio tarptautinės menininkų programos, kuriai ji vadovavo 1999 – 2003 m., iniciatorė ir steigėja.

Juozas Laivys 2004 m. stažavosi Lionio nacionalinėje dailės mokykloje. Surengė personalines parodas COCO Kunstverein (Viena, 2011), Šiuolaikinio meno centre (Vilnius, 2010), galerijoje Tulips & Roses (Vilnius, 2008) bei dalyvavo jungtinėse parodose Frutta galerijoje (Roma, 2012), Gasworks meno centre (Londonas, 2007), Jaunųjų menininkų bienalėje (Talinas, 2007),  gb agency galerijoje (Paryžius, 2007).

Aušra Trakšelytė yra menotyrininkė, parodų kuratorė ir įvairių kultūrinių renginių organizatorė; rašo straipsnius ir parodų recenzijas į Lietuvos ir užsienio kultūrinius leidinius; yra viena iš „KultFlux – kultūros platforma“ (2008–2010) iniciatorių ir organizatorių.

Ketvirtoji Three Uses of the Knife paskaitų ir seminarų serija, reaguodama į šiuolaikinio meno diskursuose bei renginiuose suaktyvėjusį susidomėjimą politiniu meno aspektu, gręžiasi į kitokias meno ir politikos santykio formas. Jas bus mėginama išskleisti trijų susitikimų su menininkais ir teoretikais metu bei specialiuose performansuose.

Praėję metai, pasižymėję staigiu visuomenės noro įsitraukti į didžiuosius politinius, ekonominius ir socialinius procesus proveržiu, meno pasaulyje įgavo platų ir galingą rezonansą: apie tiesioginį meno poveikį politiniams įvykiams, menininkų aktyvizmą bei realią meno galią diskutuojama didžiuosiuose meno renginiuose, regioniniuose festivaliuose ir net nuošaliose rezidencijose. Paskaitų serija Three Uses of the Knife šiemet taip pat siekia pažvelgti į menininką kaip aktyvų visuomenės dalyvį: ne tik reflektuojantį socialines ar politines problemas meno praktikoje, bet įvairiais veikimo būdais formuojantį ir įtakojantį bendruomenių (sociumo) gyvenimą. Tačiau svarstymus apie didžiąją politiką čia pakeis lokali veikla, siekius pakeisti kultūros politiką – pasinėrimas į subkultūrų pasaulėžiūrą, institucinę kritiką – nepastebimos mikro-intervencijos į viešas erdves.

Daugiau informacijos: http://www.3-uses-of-the-knife.lt/

Projektą rengia: Artnews.lt, Nacionalinės dailės galerijos informacinis centras bei Gintarė Matulatytė.

Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Prancūzų institutas Lietuvoje, Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje

Iliustracijoje: Mark Wayman performansas Vilniuje, gruodžio 8 d., 2012 m. Performansas yra renginių ciklo Three Uses of knfe Knife programos dalis.