.
2013    09    20

Antano Gerliko paroda „Piknikas“ parodų ir projektų erdvėje „Art in General“, Niujorke

artnews.lt

The volume of the movement-1

Rugsėjo 21 d., šeštadienį, 18 val. „Art in General“ parodų ir projektų erdvėje Musée Miniscule (79 Walker St., Niujorke) atidaroma Antano Gerliko paroda „Piknikas“. Tai pirmoji paroda „The Gardens“ metų trukmės kuratorinėje rezidencijoje „Art in General“.

„Piknikas“ randasi iš dvejopo šaltinio – modernistinės vaizduotės ir darbo. Gerlikas pasitelkia tradicines modernios skulptūros medžiagas, medį ir žalvarį, kurios reikalauja specifinių žinių, meistrystės ir skrupulingo rankų darbo, nepaisant to, jog dalis parodos kūrinių atrodo lyg rasti objektai (objet trouvé), kažkada priklausę gamtai ar tolimai kultūrai. Parodoje meno kūriniai keliauja laiku, apimdami Brancusi atliepiančias formas ir futuristinį minties bei judesio greitį, kokį gali prisiminti ar įsivaizduoti, regis, tik skulptorius.

Muzikos instrumentas, lazdelė ar parašas parodoje – tai objektai, nurodantys į savo prototipus pasaulyje. Tai kvaziobjektų, kurie, anot prancūzų filosofo Michelio Serres, nėra nei gamtiniai, nei socialiniai, kolekcija. “Tarsi gaminčiau kėdę ir padaryčiau judesį, nežymų pakitimą kėdės produkcijos logikoje, ir galiausiai, tai būtų kėdė ir tuo pačiu metu – kažkas kita”, sako menininkas. Gerlikas produkuoja objektus, kurių šiaip jau pasaulyje nėra. Visgi tą pačią minutę, kai jie atsiranda, jiems yra priskiriama reikšmė ir funkcija.  Įsivaizduokite keistą objektą, rastą archeologinės ekspedicijos metu, kuris staiga grįžta į pasaulį, nes kažkas atpažino jo gamybos technologiją ir prisiminė, kas šis objektas iš tiesų yra.  „Piknikas“ kviečia susitikti ir neįpareigojančiai pasišnekučiuoti, atkreipiant dėmesį, jog ant juodo stalo ir šalia jo esantys kūriniai yra individualios atminties įrašymo ir perdavimo pratimas ar technika.

Antanas Gerlikas (g. 1978) – menininkas, gyvenantis ir dirbantis Vilniuje. Gerlikas studijavo stiklo meną J. Vienožinskio menų fakultete Kaune, mokėsi Vilniaus dailės akademijos skulptūros programoje. Pastaruoju metu dalyvavo parodose: Waif Shadow, Objectif Exhibitions, Antverpenas, Belgija (2013), Project 35: Volume 2, Art Gallery of Windsor, Ontario, Kanada (2013), Auditas, ŠMC, Vilnius,(2012), The Museum Problem, Frutta Gallery, Roma, Italija (2012).

Parodos kuratorė: Inesa Pavlovskaitė

Art in General yra viena iš seniausių ir didžiausių pelno nesiekiančių meno organizacijų Niujorke, įkurta 1981 m., kurios pagrindinė veikla –  amerikiečių ir užsienio menininkų kūrinių pristatymas ir produkcija bei rezidencijų programa.

Paroda veiks iki spalio 19 d.